Capital: Va aflati de peste doi ani la Washington. Vedeti vreo schimbare in felul in care noua administratie de la Casa Alba priveste relatia cu Romania?
Sorin Ducaru: As spune ca, in abordarea relatiei cu Romania, cuvantul cheie ar fi un pragmatism sporit.
Exista un mare interes al administratiei si al mediilor de afaceri americane in ceea ce priveste privatizarea din Romania. Sunt cateva nume noi care pot fi avute in vedere ,si ma refer la General Motors si General Electrics, care sunt interesate de Electroputere Craiova, firme precum Bactel, care doreste sa participe la proiectele legate de utilitatile municipale.
Capital: Dincolo de interesul pentru companiile romanesti, cum ati traduce acest pragmatism al administratiei George Bush?
Sorin Ducaru: Sunt mai pragmatici din doua motive: pentru ca momentul le-o cere si pentru ca actioneaza in spiritul unei mai mari orientari catre business. In ceea ce priveste momentul in care ne aflam, de la o vreme incoace am intrat in faza operationala a parteneriatului strategic, dupa faza politica si de definire a proiectului. Din cealalta perspectiva, mesajul este ca o data ce ne-am angajat intr-un proiect, trebuie sa-l ducem pana la capat, ceea ce inseamna o agenda clara, cu termene si orizont de timp, un cuvant dat si o respectare a cuvantului dat, mai putine tatonari si orientarea catre rezultat mai mult decat catre proces. Procesul (de reformare a Romaniei – n.r.) a fost poate mai lent decat am fi vrut noi sau partenerii americani, cu suisuri si coborasuri. Acum, atentia este orientata mai mult pe rezultat.
Capital: In mesajul adresat de presedintele Bush Romaniei sunt multe incurajari, dar exista si cerinte concrete, chiar daca sunt enuntate intr-un mod diplomatic. Ce asteapta America din partea noastra?
Sorin Ducaru: Vad acest mesaj ca o dorinta si un angajament american pentru a sustine Romania pe calea democratizarii, modernizarii si integrarii in comunitatea euroatlantica. Mai vad o recunostere a unui drum parcurs cu greu, intr-un domeniu, si mai vad indicarea unor puncte considerate importante pentru consolidarea economiei de piata si generarea unei dezvoltari economice: o accelerare a privatizarii, pentru a putea discuta despre economie de piata in sensul cel mai autentic, continuarea reformelor structurale in sensul insanatosirii economiei romanesti, atingerea tintelor negociate cu Fondul Monetar International si continuarea trendului pozitiv care exista deja in economie. A doua chestiune sesizata este legata de continuarea reformelor in plan militar, pe baza planului de pregatire pentru aderarea la NATO.
Capital: Pe scurt, vedeti o schimbare de atitudine?
Sorin Ducaru: Vad o evolutie in atitudine, ceea ce inseamna o schimbare.
Capital: In contextul actual al economiei americane, exista oportunitati pentru exporturile romanesti?
Sorin Ducaru: Spatiul american are o forta de absorbtie cu totul aparte. Consuma produsele cele mai diverse si culturile cele mai diverse. Exista posibilitatea de a vinde, cu un marketing bun si o orientare catre piata, de la vinuri sau oua incondeiate, pana la software. Ceea ce este necesar si se asteapta este ca, o data ce ai creat o nisa pe piata, sa produci o cantitate relativ mare, cu o calitate constanta si o viteza de reactie rapida la cerintele pietei. As da exemplul vinurilor romanesti pe piata americana. Sunt aici doua firme mari care imbuteliaza vin romanesc. Problema este ca risti sa aiba alt gust. Nu avem o calitate constanta. Nu stiu daca este vina podgoriei sau a companiei care imbuteliaza, dar acest lucru se intampla. A doua componenta este o strategie de promovare. Ma refer la coalitii de oameni de afaceri care stabilesc tinte, pun resurse la un loc si tintesc piata. Dincolo de asta, am putea vinde orice aici. Dar sa nu uitam ca suntem in competitie cu altii care vor sa vanda orice, asa cum sunt tarile din Asia.
Capital: Aveti un mandat, si un mandat presupune niste obiective. Care sunt obiectivele ambasadorului Sorin Ducaru?
Sorin Ducaru: As numi obiectivele principale: obtinerea sprijinului american pentru integrarea Romaniei in NATO si consolidarea parteneriatului dincolo de NATO. Deocamdata, exista o deschidere. Cand spun sprijin, ma refer la situatia in care Statele Unite voteaza pentru Romania. Un alt obiectiv sta in dezvotarea relatiilor economice si comerciale si, nu in ultimul rand, articularea retelelor formate din comunitatile romanesti aflate in America si coagularea lor in jurul unor obiective care tin de Romania.     

Carte de vizita

La 37 de ani, Sorin Ducaru este cel mai tanar ambasador aflat la post in capitala Statelor Unite. A preluat Ambasada Romaniei la Washington in urma cu doua saptamani si are, probabil, unul dintre cele mai dificile roluri in politica externa a Romaniei.
Nascut la Baia Mare, absolvent al Scolii Germane din Rasnov si al Politehnicii din Bucuresti, dl Ducaru si-a inceput cariera diplomatica in 1993. A lucrat pe rand ca expert in Departamentul pentru Integrare Nord-Atlantica din M.A.E., consilier al ministrului de resort, director in M.A.E., purtator de cuvant al M.A.E., adjunct al Sefului Misiunii Diplomatice la Washington, Reprezentant permanent la O.N.U., iar recent si-a prezentat scrisorile de acreditare presedintelui Bush. Vorbeste patru limbi, este un mare prieten al computerului, iar hobby-urile sale sunt muzica, fotografia, filmul si sportul.