Încă din adolescență a simțit că-și dorește să fie antreprenor, astfel că în clasa a zecea a fondat o companie, împreună cu alți colegi de-ai săi, Clock Records. A reușit apoi să vândă sute de ceasuri create de ei.

Tânărul s-a născut într-o familie specială și asta i-a hrănit intens curiozitatea încă de când era foarte mic. Ambii părinți sunt persoane cu handicap locomotor, astfel că a vrut să știe încă de când abia pășea de ce ei sunt diferiți și de ce locuiește într-o casă neobișnuită. Și a căutat răspunsurile în zeci si sute de enciclopedii, care au contribuit la formarea lui.

Cornel a studiat la Jacobs University Bremen din Germania unde a absolvit facultățile de Computer Science (Știința Calculatoarelor) și Electrical Engineering (Inginerie Electrică). În perioada studenției a creat una dintre cele mai cunoscute invenții din lume, cea care l-a făcut celebru de altfel. Este vorba despre ochelarii pentru nevăzători lumen.

A devenit unul dintre cei mai influenți tineri din lume

În paralel cu coordonarea acestui proiect revoluționar, tânărul de 25 de ani este Head of Innovation la Continental Automotive Systems, unul dintre cei mai mari producători de componente automotive din lume. Cornel Amariei are în palmares până acum peste 40 de invenții în curs de brevetare și mai urmează.

Românul a impresionat și la nivel international prin genialitatea lui, motiv pentru care a fost nominalizat ca unul dintre cei 10 cei mai influenți tineri sub vârsta de 30 ani din Europa de către Forbes USA. Recent, el a fost ales și ca unul dintre cei Ten Outstanding Young Persons of the World (Zece tineri Remarcabili în Lume) de către Junior Chambers International. Acest premiu a fost câstigat in trecut de oameni precum Elvis Presley si John F Kennedy.

Cornel Amariei a acceptat provocarea Capital de a răspunde la câteva întrebări mai puțin obișnuite:

Dacă astăzi ai moșteni un miliard de dolari, ce ai face cu ei?

Aș urma aceleași direcții pe care le urmez și acum, dar cu fonduri mult mai puternice. Sunt trei direcții majore spre care mă îndrept. Acestea sunt sisteme de asistență pentru handicapuri umane, mobilitate sustenabilă și construcții sustenabile. În prima, asistența handicapurilor umane, mă concentrez pe cele locomotorii și cele ce au legătură cu văzul. Scopul este să simplificăm viață oamenilor ce suferă de aceste diagnostice. Mobilitatea sustenabilă are legătură cu orice se deplasează. 100 de ani de “over-engineering” ne-a dus la a avea acum o flotă de vehicule incredibil de complexe, scumpe, poluante, ce sunt folosite în medie chiar și sub o ora pe zi!

O schimbare trebuie să vină. Ultima este cea mai nouă, construcții sustenabile. Un bloc astăzi durează luni de zile dacă nu chiar ani să se construiască, la prețuri uriașe. Acum ceva vreme am simulat un concept nou ce permite construcția unui bloc, complet mobilat și funcțional, chiar și în 10 zile. Un milliard ar ajuta grăbirea acestor directii foarte necesare umanitatii.

Care a fost prima ta invenție și când ți-ai dat seama că ești mult mai inteligent decât majoritatea copiilor din jurul tău?

Nu cred că mi-am dat seama vreodată că sunt mult mai inteligent, poate doar mai creativ puțin. M-am înconjurat de oameni inteligenți încât să mă asigur că eu sunt cel slab. Prima invenție este greu de amintit, probabil anumite concepte de vapoare construite din LEGO când aveam in jur de 3-4 ani.

Nebunii care schimbă lumea

Este greu să fii genial? Unii oameni nu fac față presiunii, tu pari un tip normal.

De ce ar fi greu să fii genial? Eu îl văd că pe un avantaj ce îți poate simplifică viața. Acum depinde mult de gradul de responsailitate. Greul vine când te simți responsabil să schimbi lucrurile și trebuie să faci față reticienței la schimbare. Dar nu trebuie să fii genial pentru asta, ci nebun. Și nebunii schimbă lumea…

Ce planuri de carieră ai pentru următorii 10 ani? Care sunt obiectivele tale pe termen lung?

Acum 10 ani cântam la o chitară împrumutată pe jos în cămin…credeți că știam ce urmează?

Cine ți-a dat aripi în viață să ajungi ceea ce ești astăzi? Cine te-a inspirat cel mai mult?

Ambii mei părinți sunt persoane cu handicap locomotor. Când eram mic, ei lucrau de la 7 dimineață la 11 noaptea ca să ne asigure mie și sorei mele cele necesare. Și așa m-am obișnuit de mic că înseamnă viață, să lucrezi de când te trezești până te culci. Și o făceau cu o ambiție și o determinare infinită. Mi-aș dori să am aceeași ambiție acum…

Muzica este hobby-ul lui favorit

Cine sau ce a reprezentat factorul decisiv în expansiunea ta?

Multe persoane m-au ajutat în ultimii zece ani. Se știu bine și le mulțumesc. Cred că factorul decisiv a fost liceul pe care l-am urmat. Clasele V-VIII mi le-am petrecut în Colegiul Tudor Vianu din București, un loc care pentru mine a reprezentat cea mai tristă perioada de până acum. În clasa a VIII-a  în schimb am făcut cea mai bună decizie, în ciuda presiunilor, să aleg să accept bursă de la Liceul Internațional de Informatică București. Un liceu de elită privat, ce mi-a oferit libertatea să studiez ceea ce eu credeam că este mai bun. Și a funcționat. În patru ani, împreună cu elevii clubului de robotică pe care l-am fondat am adus peste 100 de medalii internaționale României. Tot acolo am fondat primele mele două afaceri.

Care este persoana pe care o apreciezi cel mai mult?

Sunt mulți oameni pe care îi apreciez enorm. Oameni precum Dieter Rams – primul designer industrial de mare success, Head of Design la Braun începând cu anii 60. Johny Ive – designer-ul industrial de la Apple. Bineînțeles Steve Jobs de unde am învățat unul dintre cele mai importante competente – cum să prezinți. Jon Bon Jovi când vine vorba de “să visezi mai măreț decât mare” . Și mulți alții.

Ce îți place să faci în timpul liber?

Diversitatea duce la curiozitate, curiozitatea la creativitate și creativitatea la inovație. Întotdeauna îmi place să învăț ceva nou și fac asta constant. Sunt cunoscut pentru câteva lucruri dar, poate chiar în măsură egală fac și altele. Călătoritul este exemplul de hobby pe care îl practic poate cel mai des, ajungând la aproape de 50 de țări vizitate. Muzică este hobby-ul meu favorit, cântând la patru instrumente (chitară, bass, pian și puțin la tobe). Cred că dacă nu ajungeam antreprenor, ajungeam muzician. Am pilotat avioane, mașini, am făcut șapte ani de înot de performanță, am făcut scufundări, am proiectat clădiri, am făcut design industrial, am fost fotograf, am construit modele etc.

Toate aceste lucruri sunt vitale pentru mine. De fiecare dată când mă lovesc de o problemă o interpretez nu doar din unghiul tehnic ci și din cel artistic și științific. Recomand oricui să încerce și să practice cât mai multe hobby-uri.

România contează foarte mult!

Crezi că astăzi România mai contează în Europa? Milioane de tineri au părăsit deja țara. Viitorul nu arată chiar atât de roz. Ce crezi că ar trebui să facă guvernanții să oprească exodul?

Romania contează chiar foarte mult. Să nu uităm toate corporațiile ce au aici zeci de mii de angajați. Din păcate, în ultimii zece ani prea multe știri negative pleacă de la noi către exterior. Ca să oprim exodul o să fie nevoie de zece ani de oameni capabili în politica românească. Mă bucur că există totuși acești câțiva oameni, apăruți nu demult și pe care îi susțin cum pot.

Unui tânăr cu un nivel de educație ridicat îi este astăzi mai ușor să-și clădească o carieră de succes în România sau în afara țării?

Locul este irelevant, mediul este critic. Trebuie să se afle într-un mediu foarte competitiv dar care oferă și mentorat și suport. Acest lucru se găsește într-adevăr foarte greu în România. Avem o mentalitate încă puternic dictată de ceea ce se întâmplă înainte de 89. Nu avem de exemplu o cultură de business și de risc.

Eu cred mult într-o zicala ce spune “bigget challenges create best work” – Cele mai mari provocări crează cea mai bună muncă. Deci dacă ceea ce un tânăr își dorește este o carieră de succes, probabil este mai ușor în anumite țări. Dacă dorește să schimbe lumea, este probabil mai ușor în alte locuri dar posibil și aici.

Dacă ai fi conducător absolut al României, care ar fi primul lucru pe care l-ai face?

Aș distruge sistemul ce a permis oricărui om să devină un “conducator absolut”.

Ce crezi că ne deteriorează cel mai mult imaginea în Europa și în lume?

Oamenii ce acum au impresia că ne conduc.

Mesajul lui Cornel pentru tinerii cu vise

O să-l citez pe Steve Jobs: “Căutați ce iubiți cu adevărat să faceți. Și dacă nu l-ați găsit, căutați.” Eu am avut noroc, am gasit de mic ce îmi place.