EXCLUSIV! Virgil Popescu, la EVZ Play: Facturile de la iarnă NU vor fi mai mari. Românii nu au de ce să își facă griji

Așadar, Virgil Popescu a subliniat în cadrul podcastului de la EVZ Capital că facturile de la iarnă, în ceea ce privește gazele, nu vor fi mai mari. Potrivit explicației oferite de ministrul Energie, acestea vor fi „la fel ca anul trecut”.

De asemenea, acesta a spus că orice fluctuație este suportată din bugetul de stat, iar schema de compensare care a început în aprilie este valabilă până în ziua de 31 martie a anului viitor.

Ministrul spune că pompele de căldură sunt eficiente

„Până la ieșirea din iarnă, calendaristic vorbind, românul nu are de ce să-și facă griji”, a spus Ionuț Cristache.

„Ar trebui programe foarte clar țintite către populație prin fondul de mediu, pe lângă panourile fotovoltaice, și pompe de căldură. Ele sunt eficiente, iar dacă consumă nu din rețea, consumă și în mare parte din producția pe care o are, vom avea o reducere foarte mare a consumului”, a spus Virgil Popescu la EVZ Play.

Totodată, ministrul a explicat și că în urmă cu trei ani și-a montat panouri fotovoltaice, care l-au ajutat cu reducerea costurilor anuale cu 30%.

„În 2019, în vară, am pus panourile fotovoltaice și am observat o reducere de costuri anuală cu 30%. Vara este foarte mare reducerea, iarna este mai mică. Pe medie, reducerea consumului este cam cu 30%”, a explicat ministrul.

Virgil Popescu spune că infrastructura de depozitare s-a dublat față de anii ’90

Legat de infrastructura de depozitare, Virgil Popescu a spus că aceasta s-a dublat, comparativ cu anii ’90.

„Infrastructura de depozitare aproape s-a dublat, față de anii ’90. S-a tot lucrat, a crescut și capacitatea de extracție la 30 de milioane de metrii cubi, de undeva de pe la 20. Ceea ce trebuie în momentul de față, pe lângă creșterea capacității de depozitare, este și creșterea capacității de extracție”, a completat ministrul.

Virgil Popescu a vorbit și despre primul reactor nuclear molecular de mici dimensiuni care va fi construit în România în parteneriat cu SUA. Ministrul a spus că „acest reactor de tip NuScale a trecut și ultimul test în fața reglementatorului american. Va fi primul reactor modular mic care va fi autorizat complet inclusiv din punct de vedere al siguranței de exploatare din lume”.

Această nouă tehnologie este una inovatoare, ecologică și va promova măsurile climatice și accesul la energie curată într-o zonă esențială a Europei, dar și în lume.