„În primele 7 luni ale anului, agricultorii români au beneficiat de 2,29 miliarde de euro din fonduri europene, sume investite efectiv în agricultură şi dezvoltare rurală. Până la sfârşitul anului, în agricultura românească va mai intra încă un miliard de euro şi vom ajunge în acest an la 3,29 miliarde de euro bani europeni pentru finanţarea agriculturii. Rezultatele măsurilor bune din acest sector se văd deja. În ceea ce priveşte recolta de vară, România a obţinut pentru prima dată peste 10,2 milioane de tone de grâu, deşi, după cum ştim, nu a fost un an prielnic agriculturii din punct de vedere meteorologic“, a precizat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea unor  acte normative din domeniul gestionării financiare a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune.

Anul trecut, România a fost de trei ori pe primul loc în accesarea fondurilor europene din agricultură: în lunile martie şi august la accesarea sumelor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi în trimestrul II la accesarea sumelor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). În total s-au atras anul trecut 3,33 mld. euro destinate agriculturii.

Plafonul financiar alocat României din FEGA pentru Campaniile de plată 2015, 2016 şi 2017 este de 5,17 mld. euro, iar Comisia Europeană a rambursat până acum suma de 5,02 mld. euro, ceea ce reprezintă un procent de 97,29%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În anii 2016-2018, plăţile efectuate din FEADR pentru proiecte de investiţii se vor ridica la suma de 4,13 mld. euro, din care 1,4 mld. euro în 2018.