Cum ar arăta România cu Ion Țiriac premier a fost prima întrebare pe care i-am adresat-o miliardarului într-un interviu exclusiv pentru Revista Capital. Nu-i place să abordeze politica, dar inevitabil discuțiile merg mult în acea direcție. Astăzi, miliardarul împlinește 80 de ani, dar cu siguranță are energia unui puști de 20.

Așadar cum ar arăta România cu Ion Țiriac premier?

“Probabil că ar arăta cu degetul, pentru că după o lună, două, trei m-ar fi împușcat cineva pentru că nu sunt totalitar și sunt pentru o democrație, dar o democrație în două sensuri, nu numai cu drepturi, dar și cu îndatoriri”, își începe Ion Țiriac cea mai savuruoasă dintre poveștile sale, cea în care am trăi într-o Românie condusă de el însuși.

Un tablou cu linii clar trasate, un exercițiu de imaginație, o călătorie în timp, care ne va purta către o destinație cunoscută bine de noi, și totuși atât de diferită de cea în care trăim astăzi.

Pentru el, a reușit să-și construiască un imperiu. Pentru noi… ar fi ridicat o altfel de Românie, cea pe care o veți descoperi, pagină cu pagină, iar la final, cu siguranță vă veți întreba singuri… ce-ar fi fost dacă? Sau… ce-ar fi dacă? Pentru că niciodată să nu spui niciodată.

Lecțiile „premierului” Ion Țiriac.

  1. ”Eu sunt foarte inteligent într-o singură situație, când îmi dau seama că sunt prost. Și când îmi dau seama că sunt prost iau pe altul, de ce trebuie să fac eu dacă nu mă pricep.
  2. Ce a făcut statul pentru mine? Asta nu e o întrebare ce a făcut statul pentru tine, e o lege pe care trebuie să o faci dumneata pentru stat.
  3. Aș merge până la o iertare a păcatelor, a tuturor, până în ziua de astăzi. Dar de mâine, fiți atenți că tăiem degetul.
  4. Posibilități sunt cu găleata, atenție, nimeni nu o să vină să investească în România pentru că suntem noi frumoși, pentru că Țiriac are mustață, sau pentru că Dragnea nu știu ce face.
  5. Dacă schimbi regula în timpul jocului, ți-ai pierdut credibilitatea.
  6. Eu fără să fiu reacționar, dar mâine dimineață, pe cuvântul meu de onoare, le-aș cere viză de intrare la toți.
  7. Ați vota pentru ăștia care aruncă cu fecale? Cine sunt? Cine mă apără, cine îmi apără aceste drepturi, la o violență?

LECȚIA Nr.1

Ion Țiriac s-a născut într-o familie simplă, dar extrem de iubitoare, o familie care l-a învățat să construiască de mic și să iubească altfel decât în filmele americane romantice sau telenovelele mexicane. Vremea aceea, viața de atunci, l-au învățat că mai întâi se toarnă fundația și abia apoi se ridică cel mai frumos turn din lume. Miliardarul, care a stat la masă până acum cu zeci de președinți de țară, șeici sau magnați ai petrolului a învățat să stea mereu drept în fața celorlalți. Tatăl lui a murit când avea doar 11 ani, iar mama lui a fost nevoită să muncească într-o fabrică de camioane ca să-i poată întreține pe el și pe sora lui. Pentru că nu aveau bani, la 14 ani s-a angajat, iar la aproape 15 s-a decis că vrea să ajungă campion și s-a apucat de sport. Astăzi este cel mai bogat român din lume și are lumea la picioarele lui.

“Eu am fost puțin mai norocos decât alții, e în regulă, ziua mea nu a avut niciodată 24 de ore, întotdeauna a avut 26 până la 28. Se întâmplă, nu aș sfătui pe nimeni să facă ce am făcut eu. Nu merită, nu are niciun rost. Foarte probabil că stând în scaunul ăsta pot să fiu și megaloman și ingrat, dar nici pe copiii mei nu i-aș sfătui să facă ce am făcut eu.

Totuși, eu spre deosebire de mulți sunt și destul de deștept. Întotdeauna am spus ”Domnule, sunt foarte inteligent într-o singură situație, când îmi dau seama că sunt prost. Când îmi dau seama că sunt prost iau pe altul, de ce trebuie să fac eu. Uite, majoritatea se încăpățânează să facă ei.

Și totuși, în România principala problemă este că noi nu avem pe unul care să stea în picioare. Și atunci, eu nu sunt nici PSD, nici PNL, nici nimic. Iar întrebarea este, e Viktor Orbán Hitleristul Europei? Deocamdată el apără interesele Ungariei de la A la Z și, cu tot respectul, când se duce la Bruxelles, stă în picioare. Și atunci cum să-l critici pe Orban? Pe mine mă stupefiază și treaba asta. Nu sunt toți perfecți. Dar este el imperfect pentru că a făcut un contract cu Putin de 3 miliarde. Dar câte miliarde credeți dumneavoastră că are Germania cu Rusia în fiecare an? Multe de tot. Evaluați numai contractul Nord Stream, al doilea gazoduct pe care îl fac acum. Nouă nu ne trebuie fricțiuni cu Rusia în ziua de astăzi. Pentru că este lângă noi, aici la 100 de km. Și, dacă se supără cumva și îți închide puțin robinetul, apare o problemă măricică. Și dacă nu înțelegi asta din funcția pe care o ocupi și nu te pricepi, mai bine lași pe altul.

LECȚIA NR. 2

Cel mai bogat român din lume spune că nu vrea să audă de politică, dar asta nu înseamnă că nu știe exact ce ar trebui să facă pentru ca România să o ia pe drumul cel bun. Dacă ar fi premier, ar începe cu… TAXELE. Da, cu taxele care ne-ar aduce echilibru, nu frustrări cum se întâmplă astăzi.

Ce a făcut statul pentru mine? Asta nu e o întrebare ce a făcut statul pentru tine, e o lege pe care trebuie să o faci dumneata pentru stat. Și pe urmă vezi dacă e bine sau rău ce face statul pentru tine și așa mai departe. Venind înapoi, nu e cazul, pentru că ați văzut, am fost destul de consecvent în ăștia 30 de ani, am spus nu ating politica și nu am atins-o.

Însă ceea ce trebuie să ne intre în cap este că dacă ai o Constituție pe care ai acceptat-o, trebuie automat să accepți și când spune Constituția că ai datorii. Iar la noi, am învățat în 28, 29 de ani să cerem, să cerem, să cerem, dar de dat, nu dăm aproape nimic. Nu este vina plebei, a poporului asta, ci este vina noastră sau a conducătorilor care au fost la început și nu i-au învățat pe oamenii ăștia, spre exemplu, că trebuie să plătească taxe.

Eu am foști colegi de-ai mei, adică oameni trecuți de vârsta a treia, aproape sunt morți, dar luați înapoi, care nici în ziua de astăzi nu acceptă, oameni cu o facultate, oameni cu o cultură, cu o moralitate, cu o știință, nu acceptă treaba cu taxele.

Eu nu văd în ultimii 29 de ani decât mărire de salariu, marire de salariu cui? Celor care lucrează la stat. Ce produc cei care lucrează la stat? Sunt niște servicii care sunt absolut necesare, dar de produs, nu prea produc multe, iar taxele le plătesc tot cei care sunt la privat. Dar era foarte simplu, dacă le-a mărit salariul cu 25%, le spunea, fraților, 25% am mărit salariul, dar uite 16% trebuie să plătiți taxe. Și analfabetul dacă făcea o socoteală, tot îi rămâneau 9-10-15%, 20, cât îi rămâneau în plus. Accepta și dacă accepta odată îl educai că trebuie să plătească taxele acelea.

LECȚIA Nr. 3

Nu avea nici 15 ani când a luat în mână prima rachetă de tenis. Înainte încercase tenisul de masă și hocheiul și se remarcase deja prin seriozitatea sa și simțul dezvoltat al responsabilității. S-a oprit apoi la tenisul de câmp, sportul care avea să-i toarne fundația imperiului său.

A muncit mult, iar primele rezultate bune au apărut în anul 1970. După doar nouă ani, a decis că vrea să treacă la următorul nivel. Nu putea ajunge el numărul 1 mondial ca jucător, dar putea să creeze un număr 1. Încă o cărămidă spre turn.

Boris Becker avea să-i fie timp de nouă ani elevul care să-i arate că poate orice, prin alții sau prin el însuși. „La un moment dat, Ţiriac a spart un pahar şi a mestecat cioburile. Acela a fost un moment în care m-am gândit că nu e de glumă cu el.”, povesteşte fostul jucător neamț, într-un documentar.

“Eu, personal, în scaunul în care mă aflu, aș merge până la o iertare a păcatelor, a tuturor, până în ziua de astăzi. Dar de mâine, fiți atenți că tăiem degetul. Adică Ștefan cel Mare n-a fost nimic, dar Vlad Țepeș a fost ca lumea. Să le tai un deget, o mână, o limbă sau ce este. Pentru că altfel nu mișcă nimica și în cunoștință de cauză, vă spun că nu mișcă și din cauza terorii.

Am spus că nu ating nimic din păcate, pentru că public-privat este un sistem care ar trebui să funcționeze al dracului de bine, în special în situațiile acestea și nu funcționează deloc, pentru că mâine dimineață orice faci, dar orice faci, te trezești în lumea paralelă cu un dosar la DNA. Tocmai vorbeam acum cu colegul meu de jos de aici că primarul de la 5, auzisem eu, a început să facă în sfârșit, după un an și  jumătate-doi, de exemplu, un patinoar. Zice, colegul meu, să vedem dacă mai apucă. Păi de ce să nu mai apuce? Pentru că, uite că îl bagă și pe ăsta în pușcărie pentru că nu știu ce a făcut.

Poate întradevăr îți trebuie o amnistie, nu pentru că Dragnea a angajat două doamne care îi curățau lui closetele, nu curățau la partid, nu curățau acasă, vă rog frumos…, a făcut Dragnea nu știu câte..50-20 de mii amendă..nu poți pentru asta. Pe ăla l-au prins în mașină cu țuica și cu caltaboșii, îți aduci aminte? Năstase cu ferestrele, care ferestre bă? Da petrolul unde e ? Petrolul țării unde s-a dus?

Eram la masă cu austriecii, și eram eu, acolo era președintele, acolo era cancelarul așa ne puneau la masă și aproape i-am scuipat și am ieșit afară că ne-a furat petrolul și e adevărat că ni l-a furat. Cum poți să vinzi ceva care e în pământ? Nu există la nicio țară din lume. Știi câți ani sunt? Poți să crezi că au trecut atâția ani? Unde suntem cu generațiile astea?

LECȚIA Nr. 4

Ion Țiriac nu avea să fie mulțumit doar cu statutul de antrenor al unor sportivi de top. El voia mai mult, așa că încă din anii ’80 a început să cumpere turnee de tenis, pentru ca apoi să le revândă la prețuri gigantice. Spiritul său de antreprenor l-a dus spre culmile gloriei financiare.

Imediat după Revoluție, a început să investească în România și să “fabrice” milioane de euro. Sport, imobiliare, auto, energie, educație – nu mai există taine pentru afaceristul Ion Țiriac.

“Există posibilitatea la niște investiții în România, în care nu trebuie să bage statul niciun ban. Trebuie doar să spună DA. De exemplu, referitor la ceea ce ne doare cel mai tare, infrastructura. Vrei 1000 de km de autostradă în 18-24 luni? Are cine să ți le facă imediat. Nu dă statul niciun ban pe loc, dar 50 de ani compania care ți-a construit-o încasează tot ce e pe autostrada aceea. Cine plătește? Statul? Fugi de aici. Dacă mergi cu mașina, dumneata, plătești. Uite, spaniolii au făcut 18 gări. Una am pus-o și în fața unui fost primar, Băsescu, dacă vă aduceți aminte, când era Ministrul Transporturilor. Și i-am spus, uite domnule, Gara de Nord, mâine dimineață, vin oamenii și ți-o fac gratis. Îți iau Gara de Nord și ți-o mută 500 de m mai în față și îți fac o gară nouă, cristal, dar adaugă și 200 de butice, de unde cel care ți-o face va lua chirie. Dar nu de la stat, de la cei cu butice. Deci ăla care face gara, ia chirie și primăria va lua și ea la rândul ei 5% din venit. Atenție, din venit,  nu din profit. Cine pierde? Statul? Orașul? Există, există și se face. Au făcut 18 gări în Spania și funcționează perfect.

Am încercat și cu domnul primar Videanu și i-am prezentat o altfel de investiție. L-am adus la Madrid. I-am arătat. Uite, dumnealui este posesorul a două linii de metrou în Madrid, private, el le-a făcut, pe banii lui. Îți spun eu, are și doi șobolani, (șobolanii sunt ăia care merg așa prin pământ) și nu știe ce să facă cu ei, deci faci o afacere cu el mâine dimineață, ai grijă. Nu vrei să dai niciun ban? Nicio problemă, le dai linia lor și iei impozite pe atâția ani, dar cetățeanul se urcă în metrou, e același metrou care este atașat la metroul statului. Posibilități sunt cu găleata, dar atenție, nimeni nu o să vină să investească în România pentru că suntem noi frumoși, pentru că Țiriac are mustață, sau pentru că Dragnea nu știu ce face, sau doamna Dăncilă e blondă”.

LECȚIA Nr. 5

“Maică-mea, care era o femeie foarte mică de statură, dar foarte energică, mă bătea cam de trei ori pe zi și îmi spunea seara: te-am bătut astăzi pentru ce o să faci mâine”, povestește Ion Țiriac care a învățat de mic să nu schimbe regulile jocului din mers pentru că la final tot el va pierde. A respectat povețele mamei și astăzi are ușile larg deschise în fața celor care decid soarta lumii.

Întrebarea mea este, dacă noi nu ne adunăm puțin și rămânem în situația asta în care suntem, țară bogată, pentru că eu o socotesc ca una dintre cele mai avut țări din Europa, unde vom ajunge? Am avut și aur și petrol, chiar și acum noi exportăm electricitate și putem să facem o mulțime de lucruri. Eu am un șef care a venit acum doi ani de zile la o companie mică care se numește Alliance, care totuși face 80-100 de miliarde pe an. Apropo, Alliance a deschis o companie de IT și la Londra, cu capital de 50 de miliarde. Au schimbat ăștia o lege cu redevența care se dă la distribuția de electricitate, nu mă întreba de ce, că și Alliance Țiriac are  1% sau 2% în compania asta. Și exact cum Ponta a luat certificatele alea verzi la solar și a falimentat 90% din companiile solare, așa s-a întâmplat și acum. Au schimbat regula jocului. Deci dacă schimbi regula în timpul jocului, ți-ai pierdut credibilitatea. Problema este unde ne ducem. Dacă nu ne unim cu toții într-un sistem prin care să reprezentăm România, rămânem încă 20 de ani unde suntem. Bani sunt peste tot, bani să iei de la Banca Mondială cu dobândă foarte mică sunt, dar noi nu înțelegem nimic din ce se întâmplă în Europa.

Eu, personal, un singur lucru îi imput în Uniunea Statelor Europene, exact cum e Uniunea Statelor Americane, ar trebui să fie cetățeni de aceeași clasă și în România, ar trebui să fie toți cetățenii la fel și eu îți dau exemple câte dorești dumneata, că nu suntem la fel”.

Lecția Nr. 6

Ion Țiriac s-a dovedit a fi cel mai abil om de afaceri din România. Averea lui a sporit gradual și este o personalitate apreciată la nivel internațional. De-a lungul anilor a ținut să sublinieze că el mereu a făcut business din postura de investitor, nu de manager. Iar ca investitor s-a confruntat uneori cu blocaje pentru că era român, iar românii au deja în lume ștampila de corupți.

“Din punct de vedere economic și din punct de vedere social, nu doar economic, Europa e împărțită în 4 segmente: Germania- Franța, Anglia a ieșit afară-1, Italia-Spania, ceva din nord-2, Polonia, Croația, care se ridică acum cu toate treburile astea care sunt-3 și pe urmă vine România, Bulgaria, o să vină Serbia acum dacă intră sau Moldova sau care suntem. Acum, eu te întreb pe dumneata: noi suntem granița Europei și nu suntem în Schengen (spațiul Schengen)? Eu fără să fiu reacționar, dar mâine dimineață, pe cuvântul meu de onoare, le-aș cere viză de intrare la toți. Păi cum, adică eu îți păzesc tot continentul, eu îl păzesc și am făcut tot ce mi s-a zis. Când îți zice Bruxelles-ul fă „ham”, e în regulă, „ham”. Noi nu facem doar „ham”, facem de la Bruxelles până la București „ham, ham, ham, ham…” însă aici suntem iar, la Bruxelles, pe undeva, ei au absolut dreptate pe hârtie. Voi? V-am dat atâția bani câți ați cerut, cât ați avut nevoie, vin înapoi aproape toți. Învață-ne, domne, cum? Zice, am încercat, dar, e piață liberă și toți cei 50 pe care i-am educat să absoarbă banii și să vină la voi să vă explice cum absorb banii, a doua zi s-au privatizat.

Care sunt acești aleși? Sunt niște nemernici dintre ei, „domnul Junker(Jean-Claude Juncker), nu cumva să aprobi acum acest proiect pentru că aceștia sunt corupți, ai grijă. Nu cumva să îl aprobi pentru că stau aici și urlă, sunt corupți”. Cine sunt corupți, doamnă? Păi sunt români, cum sunt corupți? „Sunt corupți, îți spun eu că sunt corupți”.. A treia zi, domnul Junker, fii atent că sunt corupți. Pe urmă vine Junker și zice, dragă Mihăiță, prim-ministru Mihăiță, e a cincea oară când mi-a spus că sunt corupți, acum eu ce să fac? Sunt dator să mă duc în consiliul meu și să spun: uite că sunt corupți și îți pun bulina roșie. Bulina roșie înseamnă că de trei ori trebuie verificată asta și orice proiect mare, proiect de 500 de milioane plus, trebuie verificat de 3 ori. Asta înseamnă un an jumătate. Păi nu s-au plimbat 3 prim-miniștrii în anul acesta jumătate?”.

LECȚIA Nr. 7

“Boris Becker face parte din viaţa mea. Dacă are nevoie de 10 milioane de euro, îi voi da imediat această sumă”, spunea Ion Ţiriac, în anul 2017. Este corect și respectă legile morale. Neamțul i-a adus mulți bani cândva, iar acum este dispus să dea înapoi. El crede în drepturi și obligații. Și respect.

“Oamenii de la noi din țară încă nu votează pentru. Niciodată! Oamenii votează numai contra. Dacă majoritatea a votat treaba aia, asta e, fie că îți place sau nu, te supui. Dacă nu înțelegi asta, înseamnă că avem niște handicapați care sunt în politică, dar este imposibil să fie toți handicapați.

Nu există o țară în istoria modernă în care să se facă o demonstrație contra puterii și să se arunce cu fecale. Aici nu mai e de răspuns nimic, iar tot ce speri este ca cineva străin care stă de vorbă cu  tine să nu pomenească de acest subiect, pentru că este fără răspuns. Și atunci eu vă întreb? Ați vota pentru ăștia care aruncă cu fecale? Cine sunt? Sigur, că nu sunt toată opoziția. Revenim la Constituție: păi eu plătesc taxe și aceste taxe pe care le plătesc de mult, sunt sute de milioane de euro. De ce le plătesc? Pentru că Constituția aceste țări îmi garantează, nu mă apără, deja s-a schimbat, îmi garantează integritatea, îmi garantează drepturile: morale, fizie, economice, toate care sunt. Cine mă apără, cine îmi apără aceste drepturi, la o violență de exemplu? Organele care au fost puse acolo: că e poliție, că sunt jandarmi, adică dai în poliție, în jandarmi. Cum? În orice țară în lumea asta, ai atins un om al legii cu un deget, e ultraj. Un deget. Aaa, că sunt și pe partea cealaltă exagerări. Vezi un senator care e prins băut, e în regulă. Nu îl tragi pe geam afară și îl pui cu fața la pământ, în special dacă știi că nu fuge în Congo sau în altă parte. Au avut dreptate la treaba cu Năstase. Însă poți să spui că au băgat 16 polițiști în spital și tot polițiștii sunt de vină. Suntem nebuni? Unde suntem?”.