Profesorul SNSPA Ștefan Popescu a declarat, în cadrul podcastului „România lui Cristache” de la EVZ Capital, amitind de Nicolae Iorga, care zicea că „România este țara în care nu te poți compromite”, că „orice eșec sau succes presupune o analiză să vezi și costurile pe care le-ai avut pentru a atinge acest obiectiv.”

„Deci, nu avem de ce să căutăm, de ce să mergem mai departe. Noi de-a lungul istoriei niciodată nu am căutat responsabilitățile, să facem o analiză. Pentru că orice eșec sau succes presupune o analiză să vezi și costurile pe care le-ai avut pentru a atinge acest obiectiv. Partidele politice nu mai sunt preocupate de politica externă, nu-și mai cultivă o pepinieră în instituțiile lor unde ar trebui să se țină cursuri, eu nu am auzit de vreo activitate notabilă.”, a notat profesorul Ștefan Popescu.

România nu are ambiții!

„Politica externă nu mai este vreo dezbatere în campaniile electorale, sunt doar câteva clișee pe care toți le știm. Din păcate, nu mai avem conferințe de presă, acolo unde ar trebui să se dezbată, să se explice exact în ce situație ne aflăm. Nici populația nu este foarte bine, putem vedea că există un dezinteres extraordinar. Așa se poate trage și din cauza logicii cu care trăim, acea a supraviețuirii. Putem vedea că România se golește pe zi ce trece, natalitatea s-a prăbușit. Aceste lucruri sunt previziuni pentru a se observa câtă încredere are populația în propria țară.

România nu prea are ambiții și așa și-a pierdut din relevanță, ori tu când îți pierzi din relevanță se crează o anumită percepție la nivel European care reprezintă chstiunea de fond din cazul eșecului Schengen. România este văzută o țară mică în Europa, deși este o țară care are o populație de 19 milioane la scară europeană, România de la aderare și până acum a rămas totuși, a doua cea mai săracă țară a Uniunii Europene. Suntem o țară slab conectată cu infrastructuri, Gheorghe Brătianu spunea „drumul crează statul”. Noi la nivel regional avem deficit pe structură rutieră, feroviară.”, a conchis Ștefan Popescu.

Problema constă în influența României în Uniunea Europeană

„Refuzul în spațiul Schengen pentru mine a fost un eșec major, un eșec în primul rând al clasei politice, este clar că noi avem o problemă cu socializarea Europeană. Eu nu am observat în toți acești ani o apropiere între liderii politici români și liderii politici occidentali. La noi dialogul politic are loc doar în cadre oficiale, așa ceva nu există, avem atât de multe exemple în care ministrul de interne german și-a băut cafeaua cu omologul său francez, lucru care este foarte normal, însă pentru români încă nu s-a inventat asta.

Suntem într-o logică de supraviețuire, și funcționarii sunt într-o logică de supraviețuire, atunci când nu ai direcție încerci să pleci de aici. Suntem într-o perioadă de decadență, unde sunt principalii intelectuali ai României, unde este Academia Româna? Academia prin mințile luminate ar trebui să ia o anumită poziție, nu să ceară.

Problema de fapt nu este că nu am intrat în Schengen, o să intrăm poate la un moment dat, problema este influența României în Uniunea Europeană, percepția noastră în Uniunea Europeană, îi pasă cuiva de asta? Voi știți ce urmări sunt din cauza asta? România nu trebuie să renunțe la dreptul de veto, suntem o țară singulară. Doar așa mai putem spune că cineva are nevoie de noi.”, a punctat profesorul.