Virgil Popescu a fost întrebat de Ionuț Cristache despre reîntoarcerea la piața reglementată a energiei, așa cum vorbesc social democrații în ultima vreme. În acest sens, ministrul Energiei susține că în România piața este deja reglementată.

Se întoarce România la o piață reglementată a energiei? Ministrul Virgil Popescu a dat toate detaliile

Acesta a făcut referire la prețurile fixe plătite atât de clienții casnici, cât și de către furnizori.

„Piața e reglementată, iar piața gazelor naturale, am și dat un exemplu. Este reglementată inclusiv pe partea de clienți casnici, pe partea de încălzire, în angro.

Adică producătorii care vând angro către furnizorii care la rândul lor revând către clienții casnici au obligația să vândă cu 150 de lei preț fix și către PET-uri au obligația să vândă cu 250 de lei preț fix pe MW. PET-urile sunt CET-urile, producătorii de energie termică.

La rândul său, prețul către populație este clar. Pentru gazul natural prețul este 0,31 de bani cu toate taxele cu tot, adică avem o reglementare foarte clară pe tot lanțul a prețului gazului natural pentru populație”, a spus ministrul Energiei.

Piața din România este deja reglementată

Întrebat de Ionuț Cristache despre ce vorbesc, de fapt, social democrații și dacă a fost vorba despre o neînțelegere, Virgil Popescu a explicat întreaga situație.

„Nu cred că este vorba de neînțelegere. Eu am zis că orice decizie politică care se va lua în coaliție, ministerele de resort, dacă e cazul de energie, Ministerul Energiei, sau ANRE, pentru că dacă vorbim de o reglementare, trebuie făcută de Autoritatea de Reglementare, care nu este în subordinea Guvernului, ci a Parlamentului.

Eu nu vrea să insinuez absolut nimic. Eu am spus că noi vom pune în practică orice decizie se va lua în coaliția de guvernare”, a completat acesta.

Ar putea fi supraimpozitați furnizorii?

Ministrul Energiei a mai fost întrebat dacă își dorește o supraimpozitare a furnizorilor, având în vedere discuțiile din ultima perioadă pe acest subiect, ministrul Energiei susține că el nu a auzit de astfel de discuții. Totodată, el a mai subliniat faptul că Ministerul finanțelor se ocupă de impozitare și nicidecum Ministerul Energiei, pe care îl conduce.

„Nu am auzit în interiorul PNL de vreo discuție referitoare la supraimpozitarea furnizorilor. Nu am auzit acest tip de discuții. De altfel, supraimpozitarea sau impozitarea nu este atributul Ministerului Energiei, este atributul celor de la Ministerul Finanțelor.

Eu cred că în interiorul coaliției de guvernare trebuie discutat foarte clar impactul bugetar și vedem dacă trebuie ajustată sau nu această schemă. Am spus tot astăzi, aș pus și premierul țării.

Trebuie să vedem cum se încheie luna aprilie, prima lună de aplicare a Ordonanței 27 și vedem exact atunci, în urma modificărilor făcute ce va rezulta din aceasta, cât fost estimat și cât este real”, a mai adăugat Virgil Popescu.