Bahmut, un oraș simbolic pentru ucraineni, este apărat eroic de aceștia. Robert Turcescu și invitatul său în podcastul HAI România, jurnalistul, istoricul și analistul politic Ion Cristoiu, au comentat situația la zi de pe front, aflată într-un moment cheie. Este corect să se compare bătălia de la Bahmut cu faimoasa acțiune de la Stalingrad?

Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei. Imaginile geolocalizate publicate duminică, 19 martie, arată că forțele ucrainene au efectuat un contraatac de succes la sud-vest de Ivanivske, situat la 6 kilometri vest de Bakhmut, și au împins forțele ruse mai departe de autostrada cheie din zonă, a afirmat ISW (Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul său anunț public. Acțiunile ofensive ale rușilor pe frontul din estul Ucrainei s-au redus în intensitate în ultimele zile, ceea ce indică o reducere a capacității de luptă a forțelor invadatoare, apreciază Ministerul britanic al Apărării.

Cristoiu: Bahmut nu are nicio valoare din punct de vedere militar

„E fabuloasă istoria Stalingradului ca moment, fără discuție (…) Se compară cele două momente, Bahmut și Stalingrad?”, l-a chestionat moderatorul podcastului HAI România pe Ion Cristoiu, care a recunoscut că are o pasiune pentru momentul Stalingrad.

Invitatul lui Robert Turcescu a comentat unde se află asemănarea între cele două mari acțiuni militare „Nu (n.red. – nu se compară), numai în mentalul ucrainean. Vă spun și de ce, sunt doctor în Stalingrad. Din punct de vedere militar, ca și în cazul Stalingradului, nu are nicio valoare. Stalingradul era un oraș care putea fi ocolit în orice moment din punct de vedere militar”.

Cunoscutul jurnalist a făcut o paralelă cu faimoasa bătălie de la Stalingrad, în care armata nazistă a fost învinsă dramatic de Armata Roșie, marcând un punct de cotitură în deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial.

De ce nu e Armata Rusă similară Armatei germane la Stalingrad

Mai precis, Ion Cristoiu a punctat unde este exact eroarea de judecată a mai multor generali și experți militari, așa cum a circulat intens în această perioadă.

„Stalingradul a fost considerat înfrângerea Germaniei nu pentru acea contraofensivă, ci pentru că în vara lui 42 a fost o debandadă cumplită a Rusiei. Blocarea armatei nemțești la Stalingrad, adică încetinirea ei, a fost primul semn al eșecului. Eu am urmărit și presa. Toată lumea se aștepta, ca și Hitler, să fie luată din mișcare.

Însă Rusia niciodată nu a făcut lucruri din mișcare în acest război. Cea mai mare greșeală în aprecierea Rusiei în această perioadă e asemănarea ei cu Armata germană. Ea are tactica aceea, ca și la Mariupol, ruloul compresor, adică înaintează metru cu metru . Doi, aici nu e vorba de Armata Rusă, ci de Grupul Wagner (…) Rușii nu se apără la Bahmut, ci înaintează metru cu metru”, a mai amintit istoricul în studioul EVZ-Capital.