În opinia lui Alex Popescu, care a intervenit live în podcastul EVZ Capital, refuzul românilor de a se vaccina vine din neîncredere. De asemenea, i se pare suspectă secretizarea contractelor dintre UE și Big pharma.

Comaroni: Suntem o țară experiment

Explicația a fost confirmată de jurnalistul Bogdan Comaroni. „Autoritățile folosesc secretizarea fără explicații. Suntem o țară experiment”. Comaroni critică faptul că nivelul de anticorpi al celor deja trecuți prin boală nu este luat în calcul de autorități în cazul certificatului verde.

În opinia jurnalistului Alex Todericiu, stabilit în Austria, vaccinarea denotă și noțiunea de solidaritate socială, pe care clasa politică austriacă aproape că a pulverizat-o prin inconstanța măsurilor luate. De altfel în această țară se anunță proteste de amploare. Un român stabilit în Italia a atras atenția că în Peninsulă românii se vaccinează pe banii lor.

Palada: Până vine Tocilizumabul dai colțul

Sociologul Mirel Palada a subliniat că sunt români în număr semnificativ care au făcut boala, însă nu s-au declarat din diferite motive. Practic, populația a trecut prin boală într-un procent mai mare decât se recunoaște oficial, ceea ce are multe implicații dincolo de statistică. „În realitate mai suntem 40-15 milioane de rezidenți în țară. Unii au trecut prin boală și nu au avut noroc. Ești liber, ai trecut prin boală, ai noroc, dar există riscul mult mai mare să mori. Poți muri așteptând Tocilizumab. În lipsa vaccinului îți asumi un risc exponențial. În primăvară am trecut prin boală, era să mor”, a punctat sociologul.

„O să ne luăm de gât la propriu, vaccinații cu nevaccinații”, a conchis moderatorul Robert Turcescu.

Versiunea completă a podcastului poate fi vizionată aici: