Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a respins existența unor amenințări din partea Ucrainei privind invadarea regiunii transnistrene, așa cum susține Rusia. Eventuala escaladare a unui conflict între Moldova și Transnistria ar putea avea importanță și pentru România, avertizează istoricul Florian Banu, invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu în podcastul HAI România.

MAE de la Chișinău a transmis că declarațiile Moscovei potrivit cărora Transnistria este teritoriu rus sunt „provocatoare”. Pe de altă parte, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a poziționat ferm împotriva tentativelor de intimidare venite dinspre regiunea separatistă Transnistria, dar a dezvăluit recent și o tentativă de lovitură de stat orchestrată de Rusia.

Maia Sandu a schimbat tonul

Prezent în studioul EVZ-Capital, istoricul Florian Banu a observat că, în contextul geopolitic incendiar al războiului din Ucraina, Republica Moldova este într-o situație complicată. Provocat de jurnalistul Dan Andronic să comenteze care crede că va fi soarta Moldovei, după recentul Summit G9 de la Varșovia (n.red. – la care Maia Sandu nu a participat), invitatul a punctat că e normal dat fiind că președintele Republicii Moldova a schimbat tonalitatea.

Mai precis, Florian Banu a amintit că Maia Sandu a subliniat, în ultimele sale vizite la Bruxelles, că vorbește limba moldovenească. Este o schimbare de discurs față de perioada când se pronunța în favoarea aderării cât mai rapide a țării sale la blocul comunitar. „La ultima vizită, Maia Sandu și-a adus aminte că sângele apă nu se face. Ciudat, până acum nu am auzit genul ăsta de retorică, ci era o retorică suveranistă, stat moldovenesc, națiune distinctă”.

„E obsesia moldovenilor, care a fost exploatată și de ucraineni, pentru că populația română e cotată ca fiind populație moldovenească”, a replicat Dan Andronic.

Istoricul Florian Banu: Moldova va fi folosită pentru a lichida Transnistria

„Mi-e teamă că Republica Moldova va deveni o miză (n.red. – în conflictul din Ucraina). Va fi folosită pentru a lichida Transnistria. Această pană vârâtă și menținută de Federația Rusă între Moldova și Ucraina este foarte stânjenitoare. Pentru interesele euroatlantice este de dorit să dispară din ecuație”, apreciază reputatul istoric.

Însă conflictul din Transnistria prezintă riscul că se poate extinde, mai precis „se poate internaționaliza”. „Poate fi un atac al Transnistriei asupra Ucrainei sub steag fals. Dacă ne uităm în istorie, vom vedea suficiente atacuri cu steag fals care au condus la războaie. Lichidarea acelui cui al lui Pepelea pe care Rusia îl menține acolo de 30 de ani ar fi o miză. Aud tot felul de politicieni români că Moldova trebuie susținută. În ce fel trebuie susținută?”, a mai remarcat invitatul.

„România nu va ezita să se implice în recuperarea unor teritorii”

Chestionat de jurnalistul și istoricul Dan Andronic dacă ne putem aștepta în mod realist ca România să fie atrasă în acest conflict, Florian Banu a menționat felul în care țara noastră a acționat în contextul operațiunii Barbarossa din al Doilea Război Mondial (n.red. – numele de cod secret acoperitor folosit de Germania nazistă pentru operația militară de invadare a Uniunii Sovietice, acțiune începută la 22 iunie 1941).

„Dacă simte că are un sprijin suficient de puternic, probabil că România nu va ezita să se implice în recuperarea unor teritorii românești”, a conchis istoricul în studioul EVZ-Capital.