Emisiunea EVZ Play de joi, 16 iunie, a avut drept subiect gestul unei profesoare din Bacău care a lansat recent o petiție publică prin care susține eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului.

Tavi Hoandră, Bogdan Comaroni și Robert Turcescu au adus în arena Evz-Play acest subiect și au vorbit despre Lumea Nouă, progresistă, care se naște chiar sub ochii noștri.

„Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciaţi sau umiliţi în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învăţământul obligatoriu”, scrie profesoara din Bacău care a transmis în petiție că „școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educaţie. Elevii să fie premiaţi pentru reuşite la olimpiade şi concursuri şi nu la absolvirea unui an şcolar, în faţa tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiţie cu colegii lor”.

Tavi Hoandră consideră că ne-am „dilit cu totul”

Turcescu i-a provocat pe cei doi la discuții pe subiect, iar primul care a luat cuvântul a fost gazetarul Tavi Hoandră care nu este de acord cu cadrul didactic ce a venit cu această propunere inedită.

„Ideea este că fata asta e tâmpită. Nu e tâmpită, așa e ea. Noi ne-am dilit cu totul. Eu observ, se pare că în jurul nostru toată lumea o ia razna. Oare nu toți ăștia se prefac și ne fac nouă o farsă? Am ajuns la concluzia că nu.

Într-adevăr lumea se dilește. Începând cu Bologna, a început dileala marxistă în învățământ. Înainte de Bologna, în România nu exista absolvent de facultate care să nu știe limba română și copiii să fi terminat liceul și să nu poată spună ce se întâmplă într-o frază”, a explicat Tavi Hoandră.

De asemenea, acesta spune că pe vremea lui premiul primit la școală era o recunoaștere a muncii elevilor.

„Dar fata asta este dusă rău. Premiul ăla pe care îl luam noi era ca o recunoaștere a muncii. La noi spiritul de echipă se manifesta altfel. În școală împărțeam sandvișurile cu cei mai săraci și nu se ofuscau.

Era obligatoriu îi luam pe cei mai slabi acasă să învățăm împreună. Dacă progresiștii vor toți o uniformizare, să fim toți la fel, atunci ghinion. Nu se poate”, a mai explicat acesta.

Acesta și-a susținut ideea explicând că este o apreciere a muncii depuse în întregul an, adăugând că alți elevi vor mai mult să stea la fotbal în loc să învețe, motiv pentru care își asumă că nu vor primi premiu.

„Acei copii care nu iau premiu au un motiv pentru care nu iau premiu. Ne-am pierdut total exercițiul admirației. Toți să fim nivelați la creier, să nu mai fie concurență, să nu mai fie nimic”, a mai spus gazetarul.

Și Bogdan Comaroni a avut o replică pe subiect

Și redactorul șef al Ziua News, Bogdan Comaroni, a avut o replică pe această idee, adăugând că este de acord cu Tavi Hoandră.

„Sunt de acord cu Tavi. Asta vreau să zic, chiar dacă sună filozofic. Toată viața e practic o competiție, deci e un concurs. Toată viața câștigi sau pierzi sau ai de făcut alegeri.

Ideea asta de a scoate copiilor premierea. Există într-adevăr un punct unde copilul poate fi nedreptățit sau poate să aibă o chestiune legată de frustrare. Știm foarte bine că în multe școli se dădeau premii pe ce dădeau părinții, ce se făcea acolo. Astfel de chestiuni nasc o idee de nedreptate. Trebuie să le avem mereu în vedere.

Probabil că doamna asta a avut în cap că dacă s-ar scoate premierile și genul ăsta de recompense poate că s-ar elimina și nedreptățile de acest timp. Problema în sine este că apar mereu voci din zona de grupări care promovează egalizarea de tip neomarxist: să fim toți egali, să nu aibă nimeni nici premii, să nu iasă nimeni în față, să nu mai avem nici părinți, să nu mai avem nici genuri, să nu mai fie nimic.

Practic în ideea asta globală nimeni nu mai poate să aibă o recompensă educațională”, a explicat și Bogdan Comaroni.

Emisiunea completă care a avut loc joi, 16 iunie, live, de la ora 12.00, poate fi urmărită pe canalul de YouTube Evz-Capital și pe pagina de Facebook evz.ro.