În ciuda faptului că situația dificilă în care se află sistemul de termoficare din București este de notorietate publică, ELCEN se confruntă cu o nouă problemă, care afectează negativ desfășurarea procesului de insolvență.

Astfel, procesul de insolvență a ELCEN este îngreunat de redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești de către instanță, în dosarele în care este implicată compania, se arată în comunicatul de presă dat miercuri publicității de Sierra Quadrant.

Până la această dată, judecătorii din cadrul Tribunalului București nu au redactat hotărârea cu privire la încheierea pronunțată în data de 17.04.2019, legată de cererea de confirmare a planului de reorganizare a RADET, care a fost respinsă de instanță și, totodată, de dispunerea intrării în faliment prin procedura generală a RADET.

Această întârziere în redactarea hotărârii judecătorești crează o stare de incertitudine și influențează un element important al reorganizării activității economice a ELCEN, respectiv procesul de semnare a contractului de furnizare a energiei termice în vederea distribuirii acesteia către populație, agenții economici, școli, grădinițe etc.

În cazul în care instanța respinge apelul formulat de RADET cu privire la pronunțarea falimentului, RADET mai are la dispoziție 90 de zile, timp în care mai poate furniza energie termică populației. Ceea ce înseamnă că, după aceste 90 de zile, ELCEN va trebui să semneze un contract de furnizare a energiei termice cu o nouă entitate.

Pentru mai multe detalii, Capital a luat legătura cu reprezentanții Sierra Qadrant. Aceștia ne-au declarat, în exclusivitate, că nu se pune problema sistării apei calde pentru bucureșteni, întrucât ELCEN are deja un contract în derulare, care acoperă necesarul de agent termic.

Însă anumite condiții contractuale care reglementau prețul de vânzare către RADET nu vor mai fi cuprinse în noul contract, fapt care presupune apariția unui nou proces de analiză, decizie și negociere.