În condiţiile în care creditarea prin programul Prima Casă a mers în prima parte a anului mai rapid decât anul trecut şi decât se aşteptau autorităţile, Ministerul Finanţelor va suplimenta plafonul de garanţii de stat cel târziu până la finele lunii iulie, astfel încât creditarea să nu se întrerupă, au declarat pentru Capital surse din minister. Totodată, este posibil ca anumite bănci să nu mai dorească o suplimentare a plafonului şi să refuze să mai primească dosare de la clienţi, aceştia având opţiunea de a se îndrepta către celelalte bănci din program.
„În maximum două săptămâni va fi aprobată Hotărârea de Guvern (HG) prin care se majorează plafonul la Prima Casă. Ea este deja redactată şi are în vedere alocarea unui plafon suplimentar mai mult decât suficient, astfel că cel puţin 100 milioane de euro din acesta va rămâne să se reporteze pentru începutul lui 2014”, au declarat pentru Capital surse din Ministerul Finanţelor.
La rândul său, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, spune: „Ţinem legătura cu Fondul de Garantare şi avem în vedere să acţionăm din timp astfel încât să nu se ajungă la blocaje. Vom majora în curând plafonul”.
Deşi Capital a scris în premieră în urmă cu două săptămâni că Finanţele vor suplimenta plafonul de garanţii la Prima Casă astfel încât creditarea să nu sufere întreruperi, unele bănci deja nu mai primesc dosare de la clienţi.
Potrivit unor surse din piaţă, Alpha Bank, Bancpost, UniCredit şi Millennium ar fi printre băncile care nu mai primesc dosare pentru Prima Casă, situaţie care însă nu a putut fi încă verificată şi confirmată de bănci. Sursele spun că unele bănci ar da vina pe stat că nu mai au plafon, dar în realitate acestea nu ar mai fi dispuse să crediteze la actualele niveluri de dobândă.
Autorităţile spun că nu au auzit de o asemenea situaţie, dar chiar dacă ar apărea asemenea cazuri, clienţii sunt liberi să se îndrepte către celelalte bănci angajate în program.
„Nu am auzit până acum ca vreo bancă să-şi epuizeze plafonul disponibil. Probabil văzând că statul manifestă sprijin pentru Prima casă, unele bănci se gândesc că ar putea obţine o suplimentare a marjei de dobândă. Dar dacă programul are succes, aşa cum zic şi băncile, atunci nu văd de ce ar spune că nivelul de dobândă este prea mic. Interesul statului e să menţină costurile la un nivel cât mai scăzut. Să presupunem că 20% din bănci s-ar opri aici, clienţii sunt liberi să se îndrepte către restul băncilor care dau greutate programului”, a explicat Enache Jiru.
De la începutul programului şi până în prezent, prin Prima Casă s-au acordat circa 94.000 de credite, în valoare totală de 3,685 miliarde euro, valoarea medie a creditului fiind de aproape 39.000 euro.

Doar în 2013 până la finele lunii iunie, prin Prima Casă au fost acordate circa 14.000 credite în 2013, cu o valoare medie de sub 39.000 euro. La acea dată, plafonul de garanţii disponibile mai ajungea pentru finanţări de 275 milioane euro.