Ucraina are planuri foarte pragmatice legate de Canalul Chilia, pe care l-ar putea utiliza în folos propriu, a avertizat Robert Turcescu alături de invitații săi în podcastul „HAI Live!”.

Însă acest lucru ar putea distruge practic Delta Dunării. Între timp, președintele Zelenski conduce acțiuni diplomatice intense pentru ca România să devină „mai cooperantă”.

Totodată, Robert Turcescu a amintit în podcastul său că România a avut foarte mari probleme din cauza intențiilor Ucrainei legate de Canalul Bâstroe.

România a scăpat în 2004 de o catastrofă ecologică în Delta Dunării

Gazda podcastului marca EVZ-Capital a precizat că în anul 2004 a participat la un protest în fața Ambasadei Ucrainei de la București, cu capete de pești morți, alături de jurnalistul și activistul de mediu Liviu Mihaiu și de regretatul Radu Anton Roman.

De altfel, jurnalistul EVZ a arătat, în emisiunea pe care o moderează în studioul EVZ-Capital, fotografii de la acel protest care a oprit lucrările de dragare demarate de Ucraina în Delta Dunării la acel moment. Dacă nu ar fi fost oprite, lucrările puteau duce la o catastrofă ecologică în Delta Dunării, a subliniat Robert Turcescu.

„Eram tineri, am ieșit cu toții. Societatea civilă și alte ONG-uri s-au alăturat protestului. Ucrainenii au trebuit să renunțe la lucrări”.

Cunoscutul jurnalist a reamintit că la acel moment, toate organizațiile internaționale de mediu au dat aviz negativ Ucrainei.

Comaroni: UE șuntează grânele din România

Invitatul său, jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni, a atras atenția că Ucraina este în această perioadă într-un adevărat desant diplomatic, prin care urmărește să convingă România, prin influența marilor puteri, să cedeze teren în această chestiune.

„Mi se pare senzațional că pe fondul ăsta în care toată lumea e preocuptă de mediu, de încălzirea planetei, Uniunea Europeană, în ipocrizia celor de acolo, vine și cere României să îl lase pe Zelenski să sape canalul ăla navigabil. Pentru binele țărilor europene dezvoltate nu contează că se distruge ecosistemul de acolo. N-a ieșit nimeni să protesteze (…) Delta e tratată ca un spațiu de investiții și de interese.

UE șuntează grânele din România. Vara trecută fermierii români au stat cu grânele în silozuri, s-au stricat. Fermierii au fost la Ciucă, le-a zis să așteptăm să se vândă grâul ucrainean, cel românesc nu. (…) Zelenski se ocupă mai mult de afaceri, nu de război. Ucrainenii vor să distrugă Delta ca să-și ducă cerealele în Europa asta ipocrită”, a punctat Comaroni.

Turcescu: O joacă politic. Dacă a zis Zelenski…

Interlocutorul său a luat în vizor poziția ezitantă a autorităților române în acest nou scandal de amploare.

„Zelenski nu greșește niciodată. Uniunea Europeană îi cere României Ministerul de Externe trebuia să reacționeze violent și virulent, să spună: Opriți tot. Când ăștia distrug cel mai frumos ecosistem al Europei, ăștia o joacă politic.

Bă, dacă a zis Zelenski că trebuie să-și treacă cerealele prin Deltă ca să evite portul Constanța, putem noi să zicem nu? (n.red. – Ucraina). Nu vă e, mă, rușine? Ipocriții naibii”, a replicat Robert Turcescu. Acesta a amintit că singurul demnitar care a luat poziție în acest scandal a fost Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, deși MAE este organismul obligat să ia o poziție fermă și imediată.