Senatorul ALDE Daniel Zamfir a avut joi un schimb dur de replici cu Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, motivul disensiunilor fiind situația Arenelor BNR din Parcul cu Platani, București.

Zamfir înceracă de mai bine de un an de zile să redea circuitului public fosta bază sportivă Progresul, dar s-a lovit de împotrivirea îndârjită a Băncii Naționale. El a fost suținut în demersul său de Ion Ţiriac, Ilie Năstase, Simona Halep, George Cosac şi mulţi alţi sportivi și nume mari ale sportului românesc.

Daniel Zamfir a explicat, în exclusivitate pentru Capital, dedesubturile afacerii Arenele BNR:

”Cei de la Banca Națională țin cu dinții de Arenele Progresul pentru că acolo au făcut o mare ilegalitate și vor să o ascundă. Ilegalitatea constă chiar în modul în care a ajuns BNR-ul proprietară pe acele terenuri.

Ilegalitatea a început chiar cu anul 1991, când a existat un protocol prin care  activele din complexul sportiv Progresul au trecut în proprietatea BNR-ului, apoi s-a continuat cu ultima ilegalitate, legată de intabularea acelor construcții.

Cu această ocazie, cei de la BNR au declarat pe proprie răspundere că acel teren nu a fost supus niciodată procedurii de expropriere.

Or, lucrul ăsta s-a întâmplat în 1946, când a existat un decret dat de Regele Mihai, prin care tot patrimoniul Băncii Naționale de atunci, care la acea dată era S.A. (societate pe acțiuni – n.r.), a trecut în proprietatea statului român.”

”Ulterior, în 1947, și guvernul Petru Groza a emis un decret prin care a naționalizat Banca Națională a României și bineînțeles că tot patrimoniul a trecut în proprietatea statlui român.

Iar cei de la Banca Națională, când ai intabulat acele construcții din Parcul cu Platani, au declarat pe prorpia răspundere că acea suprafață de teren nu a fost supusă niciodată exproprierii, ceea ce este un mare fals, pentru care sper ca cei de la BNR să răspundă.

Cei de la BNR țin acea bază sportivă doar pentru ei și refuză să o redea sportului, așa cum se cuvine. Ei au solicitat pentru acele terenuri o sumă exorbitantă, și guvernului Ponta, dar și guvernului Cioloș, e vorba de 32 de miliaone de euro.

Bineînțeles că guvernele de atunci nu au fost de acord cu această sumă, mai ales că cei de la BNR au evaluat acea suprafață de teren făcând o expertiză prin care au catalogat acel teren ca fiind teren imobiliar, la 1700 de euro/metru pătrat, desi acolo categoric e o zonă verde, e Parcul cu Platani și în Planul Urbanistic General nu se poate discuta de dezvoltare imobiliară.

Așa că cei de la BNR fac doar ei sport acolo, e frumos, e închis, și-au făcut și un hotel și un restaurant, petrec foarte mult timp în incinta Arenelor.

E un loc plăcut și evident că cei de la BNR nu vor să îi deranjeze nimeni, când se desfată pe 17 hectare de teren”, a concluzionat senatorul.