Milioane de doze au expirat şi au ajuns la groapa de gunoi, alte milioane de doze urmează să ajungă în România, dar nu mai are cine să le folosească.

În total, România a semnat să cumpere şi va plăti peste 80 de milioane de doze vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Nota de plată pe care o vom achita depăşeşte 1 miliard de euro.

Medicul Lucian Duță a fost una dintre vocile cele mai sonore în timpul pandemiei, denunțând contractele de achiziționare a vaccinurilor Covid de către autorități pe criterii lipsite total de transparență. Potrivit acestuia, guvernul Orban a făcut în mare secret achiziția mai multor tipuri de vaccinuri, care între timp au fost casate din cauza expirării sau care nu mai sunt eficiente în cazul tulpinii Omicron, dominantă la acest moment.

Turcescu: Trăim în țara în care Guvernul face șemnuri

„Trăim în țara în care la nivelul Guvernului României se fac șmenuri? E șmen dacă ei zic nu mă mai interesează procedura normală de achiziție”, a remarcat moderatorul Robert Turcescu.

Sursă: Captură YouTube EVZ Play

„Fiind secretizat (n.r. – contractul de achiziție vaccinuri Covid), Ministerul Sănătății abia anul acesta a luat cu stupoare la cunoștință că trebuie să facă aceste plăți. Acești bani nu erau bugetați. A început să se taie din alte zone acuma”, a explicat medicul Duță.

„Pe medici nu ne pot păcăli. Era de așteptat că vaccinul va suferi mutații, era de așteptat că vaccinul își pierde eficiența”, a completat specialistul.

Jurnalistul Bogdan Comaroni a remarcat, în aceeeași intervenție, că spre deosbire de alte state unde prețul dozelor de vaccin ale marilor companii pharma a scăzut, la noi dimpotrivă, a crescut.