”Eu sunt foarte inteligent într-o singură situație, când îmi dau seama că sunt prost. Și când îmi dau seama că sunt prost iau pe altul, de ce trebuie să fac eu dacă nu mă pricep”, ne-a mărturisit Ion Țiriac într-un interviu exclusiv pentru Capital, dezvăluindu-ne practic astfel secretul succesului său în afaceri. Un secret pe care puțini îl aplică în România secolului XXI.

În ultima perioadă, dezbaterile pe tema legii amnistiei și grațierii au fost foarte aprige. Se discută în continuare cu mult patos, dar nimeni nu explică totuși concret românului de rând dacă este sau nu necesar un astfel de demers în România. Dincolo de propagandă și mult PR, există și o viziune care să lumineze situația. Ion Țiriac a pus punctul pe i și a explicat de ce în acest moment ar trebui să facem curățenie generală în țara noastră și să o luăm de la 0.

Eu, personal, în scaunul în care mă aflu, aș merge până la o iertare a păcatelor, a tuturor, până în ziua de astăzi. Dar de mâine, fiți atenți că tăiem degetul. Adică Ștefan cel Mare n-a fost nimic, dar Vlad Țepeș a fost ca lumea. Să le tai un deget, o mână, o limbă sau ce este. Pentru că altfel nu mișcă nimic și în cunoștință de cauză, vă spun că nu mișcă și din cauza terorii.

Am spus că nu ating nimic din păcate, pentru că public-privat este un sistem care ar trebui să funcționeze al dracului de bine, în special în situațiile acestea și nu funcționează deloc, pentru că mâine dimineață orice faci, dar orice faci, te trezești în lumea paralelă cu un dosar la DNA. Tocmai vorbeam acum cu colegul meu de jos de aici că primarul de la 5, auzisem eu, a început să facă în sfârșit, după un an și  jumătate-doi, de exemplu, un patinoar. Zice, colegul meu, să vedem dacă mai apucă. Păi de ce să nu mai apuce? Pentru că, uite că îl bagă și pe ăsta în pușcărie pentru că nu știu ce a făcut.
Poate întradevăr îți trebuie o amnistie, nu pentru că Dragnea a angajat două doamne care îi curățau lui closetele, nu curățau la partid, nu curățau acasă, vă rog frumos…, a făcut Dragnea nu știu câte..50-20 de mii amendă..nu poți pentru asta. Pe ăla l-au prins în mașină cu țuica și cu caltaboșii, îți aduci aminte? Năstase cu ferestrele, care ferestre bă? Da petrolul unde e ? Petrolul țării unde s-a dus? 
Eram la masă cu austriecii, și eram eu, acolo era președintele, acolo era cancelarul așa ne puneau la masă și aproape i-am scuipat și am ieșit afară că ne-a furat petrolul și e adevărat că ni l-a furat. Cum poți să vinzi ceva care e în pământ? Nu există la nicio țară din lume. Știi câți ani sunt? Poți să crezi că au trecut atâția ani? Unde suntem cu generațiile astea?”, a spus Ion Țiriac, în exclusivitate pentru Capital.

Au fost într-adevăr prea multe abuzuri în Justiție, s-a făcut prea mult PR pe tema corupției, iar cei care aveau nevoie cu adevărat să li se facă dreptate au rămas uitându-se spre cer și așteptând o minune. O lege a aministiei și grațierii în aceste momente, redactată corect, ar putea rezolva multe probleme în societatea de astăzi. Poate că un „punct și de la capăt” este ceea ce are nevoie acum România. În aceste momente, încrederea în Justiție este la pământ pentru că derapajele permanente și lipsa rațiunii în multiple momente au reușit până la urmă să arunce un val gri închis peste întreaga populație care a rămas fără repere.

Foto: Marius Vlad