Medicul Lucian Duță a vorbit la podcastul Evz Play despre cât de periculoasă ar putea fi variola maimuței. El susține că, în urmă cu mai bine de 40 de ani, variola a făcut milioane de victime, însă atunci a fost inventat vaccinul, iar odată cu el variola a fost declarată eradicată în toată lumea.

Totodată, medicul a explicat că, în momentul de față, toată populația este imunizată în fața unei forme grave de variolă.

„Până prin anii ’70 variola a făcut sute de milioane de victime. Atunci s-a inventat vaccinul contra variolei și prin 1979 a fost declarată ca fiind eradicată în toată lumea. Noi cei care am făcut vaccin noi suntem imunizați contra acelei forme de variola, care dădea până la 30% mortalitate.

Mai există și niște forme minore de variolă care au o rată de mortalitate între 1-10% și această variolă a maimuței care este important să spunem că nu a apărut niciodată în Europa până acum. Este o boală eradicată, vă amintesc”, a spus acesta.

Este variola maimuței o boală mortală?

Medicul susține că într-adevăr a fost declanșat un focar, însă boala nu este atât de gravă la momentul actual. Totodată, Lucian Duță a mai adăugat că o problemă o reprezintă diagnosticul.

Pe lângă erupțiile evidente, sunt simptome ascunse are virusului care nu pot fi reperate. El a mai adăugat că o prioritate ar fi mai degrabă consecințele variolei maimuței.

„Este un focar în mai multe țări din lume cu o boală care nu a mai fost până în prezent. Practic oamenii din lumea occidentală, din SUA, din România probabil nu au văzut niciodată un caz, decât cei care au făcut voluntariat în Africa.

Deci nici nu știm să o diagnosticăm. În afără de erupțiile evidente, pare că nu dă mortalitate, dar nimeni nu vorbește despre consecințele ei”, adaugă medicul.

Întrebat de Robert Turcescu ce consecințe are boala, medicul a susținut că este vorba despre semnele lăsate.

„Lasă niște semne îngrozitoare. La un moment dat, nu știi ce boală e. La prima vedere nu știi ce sunt, deci trebuie să faci niște analize de sânge”, a mai spus Lucian Duță.

Bogdan Comorani, despre un posibil atac biologic

Robert Turcescu a adus în discuție și un posibil atac biologic, adăugând că a primit un document care face referire la acest lucru. Jurnalistul Bogdan Comorani a vorbit la rândul său despre acest document.

„Într-un laborator, niște teroriști reușesc să modifice acest virus și este un atac care pornește pe 15 iunie 2022. Atunci apare o lume plină de cazuri.

În document apare că niște teroriști interceptează să modifice acest virus și să ajungă să fie răspândit. Se va ajunge la 270 de milioane de morți pe plantă”, a completat Bogdan Comorani, citând date din documentul menționat anterior.