Spania a confirmat primul deces din Europa cauzat de variola maimuței

Spania a raportat, vineri dimineață, primul deces cauzat de variola maimuței din Europa.

În cel mai recent raport al său, Ministerul Sănătății de la Madrid a declarat că au fost confirmate 4.298 de cazuri de infectare cu variola maimuței în Spania.

Amintim că, zilele trecute, Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex, comercializat de firma daneză Bavarian Nordic, să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Anunțul a fost făcut de către Bavarian Nordic, citat de agenția de presă Reuters. Trebuie precizat că acest vaccin a primit deja reglementările de rigoare în Statele Unite ale Americii și în Canada.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a spus miercuri că nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuței.

Ministrul Săntății nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuței

Potrivit spuselor sale, variola maimuței care circulă în Europa este o formă ușoară a variolei, care s-a transmis accidental de la animal la om, iar acum s-a realizat și o transmitere inter-umană, de aceea, el nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuței.

De altfel, Alexandru Rafila a susținut că nu este cazul ca această boală să fie declarată pandemie.

„Vaccinarea nu este recomandată ca și vaccinare de masă (n.r. în cazul variolei maimuței). Noi nici nu avem la dispoziție cantități mari de vaccin. Există un vaccin împotriva variolei, nu împotriva variolei maimuțe. Vaccinarea este strict limitată la contracții extrem de apropiați ai unei persoane infectate.

Cred că prin comportament preventiv această infecție poate fi perfect controlată și dovada este că sunt țări – în România avem 20 de cazuri – deci un număr mic de cazuri, dacă comparăm cu SUA sau cu Marea Britanie, chiar dacă au populații mai mari.

Când discuți de mii de cazuri este clar că acolo comportamentele la risc sunt mai numeroase. Nu cred că este cazul să declari pandemie. Discutăm de o urgență de sănătate publică la nivel global”, a explicat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3.