În cadrul podcastului EVZ Play, postat miercuri pe canalul de Youtube EVZ Capital, Robert Turcescu și Ion Cristoiu au discutat despre refuzul Austriei privind aderarea României în Spațiul Schengen, în contextul în care argumentele Guvernului de la Viena legate de acest refuz nu stau în picioare.

Oare acest lucru înseamnă că Austria consideră că România nu are ce căuta la „masa granzilor din UE” și că trebuie să ne vedem lungul nasului? Oare totul este un eșec al Administrației Iohannis? Oare suntem consideraţi cetăţeni europeni de mâna a doua? La toate aceste întrebări au răspuns Robert Turcescu și Ion Cristoiu.

Croația a reușit să intre în Spațiul Schengen prin șantaj, în timp ce noi suntem „o fată de treabă în casă și face totul”

„Pentru povestea asta cu Schengen am dat Legile Justiției prin care am anulat Constituția, n-ar fi cazul să le abrogăm”, a spus, miercuri, Robert Turcescu.

„România educată s-a dus, dacă nu intră în buget, la anul s-a dus, și atunci MCV era pe deoparte justificarea lui (Klaus Iohannis). Pentru PNL era un mare argument electoral sau poate o fi, poate se răzgândește (Austria). Orizontul de așteptare a fost tocmai pentru…

Suntem anti-ruși, violenți… Rusia dacă nu se destramă, dacă ea rămâne. Noi niciodată în istoria României ca țară, nicio țară din jur n-a fost în linia întâi, Bogdan Aurescu care dădea bani, excesul nostru, nevoia lui Klaus Iohannis de a ne băga în război, ne costă. Trupele strâine par frumoase la început, sigur că poate Dumnezeu ne ajută. Trupele străine în general sunt… dacă transformăm și lanurile de porumb în baze.

Klaus Iohannis zice ”Veniți, veniți!”, dar Spania, de ce nu cere baze militare? Teoretic, dacă rușii ne atacă intervine Articolul 5. Klaus Iohannis, el făcând această coaliție cu PSD, și-a pierdut electoratul, dar a fost nevoia lui de a arăta că a făcut și el o chestie istorică”, a explicat Ion Cristoiu.

„Într-o familie, interesul tău este să-l ajuți și pe ală, de fapt avem o oligarhie europeană alcătuită din niște granzi, mai există unii care au reușit să se strecoare, Croația a reușit să facă un pas în lateral și au reușit să intre în Schengen”, a adăugat Robert Turcescu.

Din punctul de vedere al lui Ion Cristoiu, Croația a reușit să intre în Spațiul Schengen pentru că a șantajat cu turiștii, în timp ce România este „o fată de treabă în casă și face totul”.

„Este în felul următor. Nu se câștigă, nu există pe plan internațional, în istorie de la omul primitiv exista capacitatea țării tale de a zice, nu vrea Suedia, nu o votăm. Cum poate să creadă această elită politică?”, a precizat el.

„Mă simt atât de umilit! Parcă suntem ca o pisică care cere pe la ușă mâncare. Cine o să-l mai poată convinge pe român că vorbim de o familie europeană?”, a mărturisit Robert Turcescu.

„Sunt adversarul exceselor. Istoria României arată că sunt excese. Uniunea Europeană este alcătuită din mai multe țări, condusă de Ursula care a fost numită. În momentul în care ea a decis, în numele războiului, ca România si Bulgaria să intre în Schengen. Ea n-a vorbit cu nici o țară. Ea e un fel de (Ginghis) Han.

După ce reușea să convingă și Austria, gata domnule porneam campania. Doamna asta va pleca și ne lasă cum ne lasă, UE este condusă de un ”rege”, ”de Stalin”. Ea nu a fost aleasă, ea este acolo comisar printre alți comisari. Misiunea ei este să negocieze”, i-a reamintit Ion Cristoiu.

Robert Turcescu a reamintit apoi de un alt moment umilitor pentru poporul român, legat de vizele pentru SUA.

„Cine o să deconteze această umilire a românilor? Cel mai mare moment de umilire este cu americanii, cu vizele. Dacă DVS aveți un șofer acela nu cere nimic. Există în aceste parteneriate între țările mici și mari, am avut parteneriate. În această relație există o marjă în care și ăla mic poate să spună ceva. Clasa politică din România a zis hai să urcăm subiectul Schengen până la cer”, a afirmat el.

Dacă România nu va intra în Spațiul Schengen, pe plan intern va izbucni „o bătălie foarte interesantă”

Ion Cristoiu a avertizat că dacă România și Bulgaria nu vor fi admise în zona de liberă circulație din Europa, pe plan intern, va începe „o bătălie foarte interesantă”.

„Istoria este de genul feminin si lucrează prin bărbați. Ei ne-au garantat că vor convinge Austria, normal era să ne zică „Putem, dar avem o problemă cu Austria.” Pe plan intern, în cazul în care nu suntem admiși, va începe o bătălia foarte interesantă, deja se pregătesc și (Victor) Negrescu și (Marcel) Ciolacu. Rusia obligă un stat să devină paria. În războiul dintre UE și Rusia, Rusia a câștigat războiul”, a atenționat el.

„S-au dus OMV-ul și a cerut niște facilități fiscale, s-a calculat că statul român ar pierde 1,6 miliarde de euro pe an”, i-a reamintit Robert Turcescu.

Din punctul de vedere al lui Ion Cristoiu, Klaus Iohannis a pariat prea mult deoarece problema actuală este că avem un război între marile puteri occidentale și Rusia, iar Rusia joacă o carte, cartea ei fiind ca Austria să nu primească cele două țări.

„Austria riscă un intreg tărăboi, nu noi trebuie să convingem Austria, ei ne-au promis, dar nu au rezolvat-o. Dacă nu cumva ei au făcut asta. N-ar fi normal ca toți ăia să dea un ultimatum Austriei”, a completat Ion Cristoiu.