Haosul provocat de sistemul electronic de sănătate este o poveste fără sfârșit și dă mari bătăi de cap medicilor și farmaciștilor. Cei care suferă cel mai mult sunt pacienții, care nu pot beneficia de serviciile pentru care au cotizat. Cardul se blochează, iar rețetele sau trimiterile nu pot fi eliberate, ceea ce duce la întârzierea primirii tratamentelor.

Mai nou, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a implementat noi schimbări ceea ce a zdruncinat din nou tot sistemul. Acum medicii stau cu ochii pe computere,în speranță că vor reuși să prindă câte un moment în care funcționează. Toate spitalele și cabinetele medicale din țară sunt bulversate, iar în aceste zile tot sistemul este efectiv în aer. CNAS încearcă să acopere acest lucru, dar o simplă vizită în orice spital sau cabinet arată câte disfuncții au apărut din nou.

  „Sistemul electronic funcţionează  extrem de greu, ba, aș spune că mai mult nu funcţionează decît funcţionează. Asta se întâmplă în primul rând pentru că la nivelul CNAS nu mai există contract de mentenanţă a programelor informatice, iar licitaţia pentru noile programe nici măcar nu a fost anunţată. O asemenea procedură de achiziţii a unor servicii este de durată. Din păcate, toate aceste disfuncţii le resimţim noi şi pacienţii, care sînt din ce în ce mai nemulţumiţi de faptul să se pierd bani şi timp. Pacientul vine, e consultat, lasă cardul şi trebuie să se întoarcă mai tîrziu sau a doua zi după reţetă. Cert este că toate perioadele de nefuncţionare ale sistemului electronic aduc economii în bugetul de sănătate. Nemulţumirea noastră este că au existat colegi care din cauza defecţiunilor acestea atît de dese, în ultima vreme, n-au putut valida serviciile şi deconta facturile. S-a anunţat că decontarea se va face când va fi posibil“, preciza medicul de familie Angela Bica în luna mai.

Conducerea CNAS a fost avertizată încă din data de 25 mai 2017, cu mai bine de 3 luni înainte de arestarea lui Marian Burcea, președintele de atunci al Casei, că vor expira două contracte majore de mentenanță – cea la bazele de date Oracle și cea la SIPE (rețeta electronică) și că trebuie demarate procedurile de achiziție, potrivit unui document obținut de HotNews.ro și publicat pe data de 16 mai. 

Totuși, timp de un an, nu s-au făcut aceste achiziții, fapt care a blocat emiterea rețetelor electronice și a scos medicii în stradă. Oficialii CNAS spun că ‘situația a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut și a schimbărilor dese din conducerea autorității’.

Contactat de HotNews.ro, Florin Ilia, președintele Siveco România a precizat că problemele apărute țin de expirarea a două mentenanțe: ‘cea a SIPE care a expirat la 1 mai 2018 și cea a bazelor de date Oracle care deservesc SIUI, SIPE, CEAS, care a expirat pe 30 martie 2018.’, adică exact componentele despre care Comitetul director al CNAS a fost avertizat în urmă cu 1 an.

Lucian Duță, fostul președinte al CNAS a avertizat și el în nenumărate rânduri că incompetența celor care sunt astăzi la butoane ne va conduce aici.