Valeriu Șuhan, publicist și actual consilier general în Consiliul General al Municipiului București, este un polițist cu experiență în domeniul infracțiunilor cu violență. Acesta a lucrat timp de 20 de ani în Serviciul Judiciar al Miliției, iar după 1989, al Poliției. A fost anchetatorul multor cazuri misterioase ale epocii comuniste, dar și martorul unor întâmplări inedite.

Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Simona Ionescu în podcastul Contrapunct EVZ a povestit o astfel de întâmplare savuroasă și puțin cunoscută. Ironia sorții face ca fiul cel mare al soților Ceaușescu, văzut ca favorit la preluarea mandatului dictatorului, să fi fost jefuit, deși era păzit de oamenii puternicei Direcții a 5-a a Securității.

Direcția a V-a a fost o structură a instituției Securității regimului comunist din România, specializată în protecția conducerii PMR/PCR și a persoanelor care se bucurau de imunitate diplomatică, inclusiv a înaltelor oficialități străine care se aflau temporar pe teritoriul României.

Un cartuș de Kent, nu doar patru pachete

„I se sparge mașina lui Nicușor Ceaușescu. Avea casa în zona Amzei. Fură din mașină o rachetă de tenis, o geantă de firmă, un tricou de tenis, ce-o mai fi avut el pe acolo, și vreo 3-4 pachete de țigări Kent. Vă dați seama, iureș mare la nivelul Miliției.

Îl păzea Direcția a 5-a, era nenorocirea de pe lume. Apropo de rolul informatorului și a rețelei de informatori. Evident că am ieșit în stradă și am dat sfoară în țară: bă, aduceți aparatele că e belea”, a relatat Valeriu Șuhan.

În acest context, el a precizat că astfel de situații arată cât de important este rolul informatorului în acest tip de rețele, continuând astfel:

„A doua zi dimineață s-a prezentat unul acolo pe Eforie (n.red. – sediul Miliției Capitalei), la punctul de control, a lăsat geanta aia acolo. A zis, sunați și dați-o ofițerului cutare. Mă sună ăla, domne a lăsat unul o geantă aici. Nu era pe-atunci problema cu bombe.

Mă duc, deschid geanta, erau toate lucrurile acolo, dar în loc de patru pachete de țigări era un cartuș. Îl chem pe ăla, bă tu ești întreg la minte? Nicu a reclamat patru pachete. Lasă, cum să dau patru pachete? Am pus și noi un cartuș”, a povestit Valeriu Șuhan.

Unui șef de la clubul Dinamo i s-a furat limuzina

La rândul său, jurnalista Simona Ionescu, redactor-șef EVZ.ro, a relatat o istorisire asemănătoare, cu mențiunea că s-a derulat după 1989.

„Legat de asta, e din zilele noastre, unui șef de la clubul Dinamo i s-a furat mașina, o limuzină. S-a aplicat aceeași metodă, asta fiind 2000. S-au dat telefoane, să apară ăla și s-a primit mesajul: adresa cutare, o iei de acolo. S-a dus, s-a încheiat cazul, s-a găsit mașina.

S-a rezolvat foarte repede, s-a aplicat aceeași metodă. Dacă ne-o fură nouă, Dumnezeu cu mila”, a afirmat Simona Ionescu în studioul EVZ-Capital.