Sprjinul acordat Ucrainei, tehnică militară atât din partea Statelor Unite, cât și din partea Uniunii Europene, a depășit 100 miliarde de euro, atrage atenţia Robert Turcescu. Colonelul (r) Tudor Păcuraru a subliniat că este vorba, în realitate, doar de „un împrumut”, explicând pe larg această situație.

Oligarhii ucraineni şi înţelegerea lor cu Vladimir Putin

„De ce a început toată chestia asta în Ucraina? Din cauza faptului că, în urmă cu vreo 20 de ani, oligarhii din Ucraina, care erau frați sovietici cu oligarhii din Rusia, s-au dus la domnul Putin și i-au spus: <Coane, suntem amenințați de americani și de europeni. Vor să ne ia prada pe care noi am privatizat-o. Apără-ne că-ți plătim taxă de protecție>.

I-au plătit 20 de ani taxă de protecție și uită-te că Ianukovici, vicerege moscovit al Ucrainei, a picat de la putere și s-au prezentat investitorii americani, europeni.

Care au început să muște din afacerile baștanilor. Ăștia s-au dus la Vladimir Putin, <Coane, dar ți-am plătit taxă de protecție 20 de ani și acum vin ăștia și ne iau afacerile? Ne iau minele, ne iau porturile, ne iau cerealele>. A fost nevoie să trimită tancurile ca să-și mențină credibilitatea domnul Putin.

N-a ieșit bine, câștigă pas cu pas ăilalți. Ăilalți credeți că sunt chiar așa filantropi? Păi a început un proces de privatizare amplă a economiei Ucrainei acum, când Ucraina nu este atractivă decât pentru ăia care știu”, a afirmat colonelul (r) Tudor Păcuraru.

Ucrainenii o vor duce bine după terminarea războiului. Se scot la licitaţie active extrem de interesante din ţară

În continuarea dialogului, Tudor Păcuraru a explicat cum se produce, etapă cu etapă, acest proces de privatizare a țării agresate de Federația Rusă.

„Procesul este foarte amplu, se scot la vânzare active extrem de interesante în siderurgie, în minele de cărbuni. În aceste condiții, practic e o licitație aranjată. Cine vine să cumpere într-o țară în război? Cine știe, cine cunoaște, cine bagă deja banul în acea țară”, a spus acesta.

„Mai sunt și interesele conexe, de ce credeți că brusc și-a schimbat Franța, și-a schimbat Germania opinia? Datorită faptului că au știut ce se întâmplă și au știut că rămân pe dinafară. Dacă nu sărim cu racheta, dacă nu sărim cu tunuri, o să ne mai primească ucrainenii să investim la ei în țară…

Este ceea ce s-a întâmplat în tot estul european. Are loc o masivă tranziție de proprietate care se numește val investițional. Pe ucraineni o să-i intereseze o singură chestie, s-o ducă mai bine și o vor duce mai bine”, a completat expertul militar.

Jurnalistul EVZ Mirel Curea a amintit în context că 30% din terenul agricol al Ucrainei s-a vândut deja.

„E cinică împărțeala asta”, a conchis moderatorul podcastului transmis pe canalul de Youtube HAI România, Robert Turcescu.