Rusia a pierdut războiul informațional din Ucraina încă din primele zile ale invaziei. În pofida încercărilor de a distruge infrastructura de telecomunicații a ucrainenilor, războiul este de mai mult de 3 săptămâni transmis live pe rețelele de socializare. Un conflict al propagandei și contrapropagandei este dus de ambele tabere, însă mesajele rusești sunt greu de digerat, mai ales în contextul „denazificării”.

Fostul colonel SRI Tudor Păcuraru, expert în modelul acestor confruntări informaționale, este de părere că din punct de vedere imagologic Zelenski a câștigat războiul detașat față de Putin. Cum a ajuns Ucraina să câștige solidaritatea întregii comunități internaționale?

„l-a ajutat ceva: faptul că Ucraina este o societate deschisă. Oamenii au telefonul cu ei, intră pe internet, postează filmulețul, vezi că e adevărat. În Rusia nu se putea întâmpla asta. Societatea deschisă a ucrainenilor l-a înfrânt pe Putin”, este de părere Tudor Păcuraru.

Imaginea lui Zelenski a fost construită într-un mod profesionist, fiind ilustrat atât ca un lider al poporului, care luptă alături de țară, dar și ca un președinte cu o voce puternică pe scena internațională. Cât despre regimul lui Putin… războiul a scos la suprafață situația deplorabilă în care se află.

„În imaginile publice din ultima perioadă se arată exact ce este (Putin, n.r.): o marionetă în mâna unui anturaj foarte redus care s-a îmbogățit furând. Armata aceasta rusă care în ultimii 10 ani s-au băgat în jur de 300 miliarde de dolari pentru modernizare pleacă la război cu petarde de pe vremea lui Brejnev. Modernizarea a fost vopsirea tehnicii sovietice”, explică Tudor Păcuraru.

Propagandă sovietică în Rusia lui Putin

„Anturajul lui Putin a investit niște sume enorme în sistemul Russia Today. Sistem mediatic, cu oameni capabili, construit la vedere, iar dedesupt sistemul Sputnik. În 2005 când au început au fost imediat sesizați, în 2009 când au început să accelereze sistemul au fost gata bine infiltrați. Se cam știa de unde primesc ordinele, erau bine documentați. Este extrem de greu ca după atâta amar de ani în care Rusia s-a încruntat la mass-media occidentală, acum să încerci să te deghizezi, să te vopsești, să te dai jurnalist”, comentează Tudor Păcuraru tentativele de dezinformare ale presei rusești.

Încă de la începutul perioadei sovietice Stalin a pus pe picioare mecanisme de propagandă complexe în care cetățenii erau transformați în locuitori ai unui stat de basm. În paralel însă se realizau crime împotriva umanității, sute de mii de civili și militari erau executați în vreme de pace, iar populației îi erau servite povești despre nivelul ridicat al traiului rusesc.

„Există în mintea conducătorilor ruși o decuplare totală între spațiul mediatic intern și cel extern. La ruși se confecționează un basm, o realitate paralelă impusă pe o singură voce, care este total diferită de realitate. Epoca de aur (românească n.r.) a fost un basm sintetic prost făcut după modelul sovietic. Același sistem încearcă să-l perpetueze, să convingă popoarele Rusiei că Rusia are dreptate, că oameni din lumea întreagă sunt cu sufletul alături, dar naziștii îi împiedică să-și manifeste sentimentele”, explică analistul Tudor Păcuraru.