Situație confuză la ANAF. În timp ce noul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat chiar azi blocarea concursurilor de angajare, fostul șef al Fiscului, susținut de PSD, este foarte aproape să preia conducerea unei dintre cele mai importante direcții ale Agenției.

”Blocarea angajărilor e de fapt o amânare a concursurilor pentru luna martie a anului viitor. Și este o măsură pe care o salut ca fiind bine gândită. Până atunci noul ministru își va forma propria strategie privind reorganizarea ANAF.

Cred că domnul ministru nu a fost informat suficient. În afara acestor concursuri vizând pesederizarea “directorimii” din ANAF, sunt și alte concursuri cu scadențe imediate, pentru definitivarea favoriților la funcții de șef de serviciu”, a declarat, în exclusivitate pentru Capital, Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF.

Astfel, azi (miercuri – n.r.) a fost emis de către Mirela Călugăreanu, șefa ANAF, ordinul de numire a lui Ionuț Mișa în fruntea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili  – DGAMC.

Ordinul este emis, așteptând doar aprobarea conducerii ANAF. Iar la DGAMC sunt scoase la concurs vreo zece posturi de șef de serviciu.

”Dacă măsura de amânare a concursurilor este însoțită de promovarea oamenilor valoroși, deloc puțini, care duc de ani buni pe umeri ANAF și nu vor mai fi promovați învârtiții momentului și cei care îi toarnă vorbe dulci la ureche noului ministru, se va dovedi un pas benefic pentru creșterea colectării”, a mai adugat fostul șef al ANAF pentru Capital.

”Pentru a putea face lucruri bune în ANAF, noul ministru ar trebui mai întâi sa facă ”curățenie” printre corifeii din minister, care au contribuit vârtos la slăbirea capacității administrative a ANAF. Sper ca domnul ministru să nu devină și el captivul unui lider de sindicat, care a fost până mai ieri confidentul lui Orlando Teodorovici”, a spus Gelu Diaconu.

”Și poate se interesează și ce interese au stat în spatele blocării programului de reformă finanțat cu Banca Mondiala. Acolo e mai degrabă treaba DNA, doar ca ministrul poate să sesizeze explicit procurorii”, a concluzionat el.