Programul de guvernare publicat de Executivul Orban 2 prevede obiective foarte ambițioase în ceea ce privește Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF.

Astfel, în obiectivele pentru anul 2020 privind bugetul și fiscalitatea se prevede ”definitivarea reorganizării ANAF în primul trimestru din 2020. Această reorganizare va duce până la finalul lui 2020 la profesionalizarea ANAF și mai ales la decuplarea de politic a acestei instituții”.

În plus, Ministerul de Finanțe și-a fixat ca țintă ”finalizarea, în prima jumătate a anului 2020, a conectării caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF”, ceea ce va aduce un impact pozitiv asupra încasărilor bugetare.

”Funcții noi pentru piloși”

Pentru o opinie avizată în ceea ce privește țintele din Programul de guvernare legate de Agenția Națională de Administrare Fiscală și de cât de realizabile sunt acestea, Capital a luat legătura cu Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF.

”’Reorganizarea’ ANAF este un obiectiv pompos definit. În fapt, schimbările în structura organizatorică și în relațiile funcționale dintre entitățile ANAF sunt complet nesemnificative. Ba chiar creează suprapuneri și funcții noi pentru piloși”, a declarat Gelu Diaconu, în exclusivitate pentru Capital.

”Resursa de personal aflată în exces în unele sectoare rămâne neatinsă. Nici măcar posturile vacante nu dispar, iar efectele în îmbunătățirea activității vor fi practic nule.

Afirmația ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, potrivit căreia prin conectarea caselor de marcat la serverele CNIF se va obține o creștere în colectare cu 10-15% este o gogoriță de diletant în ale fiscalității”.

Veți vedea cât de hazardată este o asemenea promisiune, deoarece, ca efect direct al acestei ”conectări”, colectarea nu va crește nici cu 1% până la sfârșitul anului”, a adăugat fostul președinte al ANAF.

Implicarea ANAF în frauda fiscală

”Cât despre ”decuplarea politică” – asta este chiar o glumă bună. De fapt, pretinsa reorganizare urmărește tocmai ”subordonarea” ANAF, mai ales a ANTIFRAUDEI, la interesele altor politicieni sau oameni influenți din business cunoscuți în zona fraudei și a evaziunii fiscale.

Cu această ”reorganizare” se mai ratează încă o etapă în modernizarea administrării fiscale”, este de părere Gelu Diaconu.

Trebuie precizat că ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat în numeroase rânduri că soluția pentru creșterea veniturilor la bugetul statului este informatizarea Fiscului. Iar conectarea caselor de marcat electronice ale operatorilor economici la sistemul informatic al ANAF ar duce la o creștere de 10-15% a veniturilor la buget, susține ministrul.

”Anul acesta să legăm casele de marcat de sistemul ANAF. Am forțat firmele să cumpere case de marcat, dar ANAF nu este gata. Conexiunea va crește cu 10-15% veniturile la ANAF. Unde s-a făcut informatizarea acestea au fost rezultatele”, a declarat recent Cîțu.

El a anunțat că vrea să-i descopere pe cei care sunt vinovați că nu s-a realizat informatizarea ANAF, deși s-au cheltuit 44.000.000 euro.