Începând de miercuri, 31 martie, casele de marcat se vor conecta la serverele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Agenții economici mari au termen până pe 30 iunie 2021.

În ceea ce privește contribuabilii mici și mijlocii, termenul este până la 30 noiembrie 2021. Cei care vor achiziționa case de marcat după 1 decembrie 2021, se vor conecta la data instalării.

Excepție fac comercianții care utilizează aceste case de marcat în zone fără acoperire în privința comunicațiilor electronice. Aceștia vor trebui să transmită o declarație care se găsește în ordin, dar va fi în format PDF cu XML atașat. Lunar, ANAF va transmite prin SPV mesaje despre eventuale disfuncționalități privind fișierele transmise de casele de marcat.

Un nou pas spre digitalizarea ANAF

ANAF pune on-line, la dispoziția IMM-urilor, cele mai importante documente contabile, precum certificatul fiscal, cazierul fiscal, vectorul fiscal, bilanțul anual și semestrial (depuse în ultimii 5 ani), fișa rol completă, sau altele. Pentru obținerea celor mai importante documente contabile, nu va mai fi nevoie de contactarea prin e-mail sau telefon a autorităților din domeniu.

În urma demersurilor de modernizare și digitalizare ale autorităților statului, IMM-urile din România pot obține acum certificatul fiscal, cazierul fiscal, vectorul fiscal, bilanțul anual și semestrial (depuse în ultimii 5 ani), fișa rol completă, sau alte documente disponibile în sistemul ANAF printr-un sigur „click” în cadrul unui sistem self-service dezvoltat de Keez, o firma integrată de tehnologie și servicii complete de contabilitate pentru IMM-uri.

Până acum, pentru a intra în posesia acestor documente, antreprenorii solicitau fizic autorităților, sau pe email/telefon contabilului (sau firmei de contabilitate), obținerea acestor documente.

O altă modalitate, folosită însă de foarte puțini antreprenori, era utilizarea semnăturii electronice în sistemul „Spațiu Privat Virtual” (SPV).

Astfel, antreprenorii pot face diverse solicitări, respectiv descărca și consulta documentele, direct dintr-un tab integrat în platforma de contabilitate Keez, disponibilă 24/7, online.