România are un magazin fără case de marcat, se plătește doar cu cardul bancar, fără cash

În România, s-a deschis primul magazin fără case de marcat. Banii se scot automat de pe card când pleci. Ca să cumperi de acolo, trebuie să îți descarci o aplicație specială, să adaugi un card bancar și să scanezi un cod QR când intri în magazinul respectiv. Produsele sunt cântărite automat pe raft. Dacă vrei să le returnezi, trebuie să le pui la loc exact de unde le-ai luat. Când ai terminat cumpărăturile, doar ieși din magazin și se va lua automat suma pentru ce ai cumpărat de pe cardul tău. Ideea e să nu mai fie cozi lungi și să faci cumpărăturile mult mai repede.

Totuși, Bogdan Nica, fost șef la Protecția Consumatorilor, crede că această metodă este abuzivă.

„Dacă aș fi acum șef la ANPC m-aș uita foarte atent. Mi se pare totuși o practică comercială abuzivă. Există un anumit mod în care să nu poți să intri și să ieși din magazin decât făcând o anumită spirală.

Într-un magazin foarte mare să te duci să te întorci la raft n-o mai faci. Și atunci, cu produsul acela dorit mai mult sau mai puțin rămâi. Eu m-aș uita cu foarte mare atenție. Pare a fi o practică abuzivă și cu asta am spus tot”, a zis el pentru Antena 3 CNN.

Bogdan Nica
Bogdan Nica (SURSA FOTO: evz.ro)

Nici omul de afaceri Cornel Tăbăcaru nu vede cu ochi buni acest magazin.

„Eu, de regulă o iau, și o las prin magazin că sunt băieții ăia pe acolo, care le iau, le așează. Să mă duc să o pun înapoi exact de unde am luat-o? Nu! Eu nu.

A doua problemă pe care am văzut-o e că omul a ieșit afară, s-a uitat pe nota de plată din telefon, unde banii au și dispărut și a zis n-am luat eu ienibahar, uite aici coșul că n-am luat. Că l-o fi băgat în buzunar între timp, e treaba lui, și cheamă securitatea și îi arată coșul și vede că nu e nimic”, a spus el.

Cornel Tăbăcaru
Cornel Tăbăcaru (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Italia are primul supermarket care funcționează cu inteligență artificială

În noiembrie 2023, în Verona, Italia, s-a deschis primul supermarket care folosește inteligența artificială. Supermarketul „Prendi&Vai” permite clienților să ia produsele direct de pe raft și să le bage în geantă, fără să meargă la casa de marcat.

Un sistem de senzori identifică fiecare client și produsele pe care le ia. Apoi, inteligența artificială calculează suma de plată. Totul se face cu grijă la confidențialitate și la protejarea datelor. Când pleci din „Prendi&Vai”, plătești digital. Poți folosi cardul bancar, smartphone-ul sau o aplicație specială. Un cod QR îi va lăsa pe oameni să iasă din supermarket fără să aștepte bonul fiscal. În schimb, vor primi un bon virtual imediat ce părăsesc magazinul.

Totuși, acolo este mereu și un om care să ajute clienții.