Decizia vine într-un moment în care legislația din asigurări este în plină schimbare și aduce multe necunoscute care trebuie explicate celor din piață.

Creșterea de tarif nu se aplică, totuși entităților supravegheate de ASF, adică firmelor de asigurare și brokerilor, dar se aplică asociațiilor pieței, adică exact forma prin care jucătorii din piață se adresează, în general, pentru lămuriri. Taxa nu se aplică nici dacă cererea vine de le persoane fizice. 

Decizia a fost luată pe 11 ianuarie, potrivit unui document consultat de Capital.

Cele două asociații ale brokerilor, PRBAR și UNSICAR, precum și asociația firmelor de asigurare, UNSAR, vor trebui să scoată din buzunar sume importante pentru a obține clarificări oficiale, fapt care le va afecta bugetele, în contextul actual.

Anul acesta va fi nevoie de lămuriri nu doar în ceea ce privește prevederile directivei IDD, privind protecția consumatorilor, dar și în ceea ce privește anunțatele modificări ale legii privind asigurarea obligatorie a locuinței și ale legii RCA.

Practic, 2019, va fi unul dintre cei mai agitați ani din acest punct de vedere și există deja discuții aprinse în ceea ce privește legile mai sus amintite, după cum a mai arătat Capital.