”Dacă până la sfârşitul lunii septembrie vom avea toate documentele oficiale în vigoare, respectiv strategia şi modalităţile de desfăşurare, există posibilitatea ca până la sfârşitul acestui an să avem programe de televiziune digitală transmise prin eter, nu prin cablu, în standardul de DVBT2, cel puţin în marile oraşe. Cred că săptămâna viitoare vom avea această strategie pentru că trecerea la televiziunea digitală este o obligaţie impusă de UE şi până acum nu s-a făcut nimic. Suntem într-o întârziere foarte mare. Şi Bulgaria a dat drumul, au avut mai mult curaj. Măcar să dăm drumul acolo unde se poate şi dacă există o acoperire de 70% în faza iniţială eu mă declar mulţumit”, a precizat ministrul Comunicaţiilor.

Acesta a precizat că această emisie se va face prin SNR, deoarece staţiile operatorului sunt în mare parte compatibile.

”SNR va face acest lucru. Instalaţiile de emisie sunt în mare parte compatibile. Trebuie făcute anumite investiţii care nu sunt însă aşa de mari. Vom vedea formula după ce adoptăm strategia, în urma consultărilor cu ANCOM şi Consiliul Concurenţei, dar o variantă ar fi să le dăm posibilitatea să deruleze un proiect pilot, să vadă cum funcţionează şi care este gradul de recepţie. O altă variantă ar fi ca SNR să renunţe la transmisia programului TVR2, care nu este esenţial şi să preia TVR1 în format digital. Asta ar fi o variantă rapidă de lucru. Guvernul va adopta strategia cu calea cea mai rapidă, astfel încât România să aibă standardele de televiziune digitală implementate”, a adăugat Dan Nica.

Potrivit sursei citate, cele 15 programe de televiziune digitală nu vor fi gratuite, modelul de business urmând să fie anunţat la momentul respectiv.

”Există mai multe variante pe care o să le anunţe cel care face modelul de business la momentul respectiv, fie plăteşte clientul dacă vrea să plătească, fie se partajează costurile între televiziuni şi clienţi. Doar un singur program va fi gratuit, respectiv TVR1”, a menţionat şeful MCSI.

Nica a mai precizat că în ultima perioadă s-a făcut ”curăţenie” la SNR prin anularea şi rezilierea unor contracte dubioase şi nelegale, alte 100 de persoane, neesenţiale pentru activitatea companiei fiind disponibilizate. De asemenea, ministrul Comunicaţiilor nu a exclus varianta privatizării SNR, chiar dacă această decizie nu a fost luată deocamdată în discuţie.

România şi-a luat iniţial angajamentul faţă de Uniunea Europeană (UE) să finalizeze tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012, după ce a depăşit primul termen fixat pentru sfârşitul anului 2009. Trecerea definitivă la televiziunea digitală va avea loc însă în România până la 1 ianuarie 2015, după ce autorităţile de la Bucureşti au obţinut o amânare de doi ani până când procesul digital de switchover va fi definitivat la nivel european.