Opt companii care împreună dau 76% din rulajul total al bursei (în statistică nu este inclusă piaţa Rasdaq) au în această săptămână întâlnirile dintre acţionari şi management în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor. Este vorba despre Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), Banca Română de Dezvoltare – Société Générale, Banca Transilvania şi Petrom.

Miza este una foarte mare pentru trei SIF-uri şi pentru TLV. De cum vor decurge discuţiile în cadrul adunărilor generale şi de hotărârile care vor fi adoptate va depinde în mare parte evoluţia viitoare pe termen scurt a BVB (căci aceste companii sunt cele care fac trendul pieţei). Deocamdată, din acest punct de vedere, în cazul SIF-urilor lucrurile nu prea arată bine. Este clar că acţionarii activi care au investit din proprie iniţiativă sume importante în aceste companii doresc o schimbare a managementului (care în multe cazuri este în funcţie din anii ’90), dar din cauza suspendării drepturilor de vot peste pragul de 1% concertat au foarte mici şanse să reuşească în acest demers. În caz de eşec total, dezamăgirea ar putea fi destul de mare, ar putea urma procese cu durată lungă de soluţionare, iar semnalul transmis celorlalţi investitori mari, dar mai puţin activi şi implicaţi, ar putea fi pe ansamblu destul de negativ.

Am continuat să reducem gradual plasamentele din portofoliu. Săptămâna aceasta am continuat cu vânzări parţiale de acţiuni SIF Banat-Crişana, SIF Oltenia, Transgaz şi BRD. Astfel, procentul de lichidităţi de care dispunem este acum de 42% din total.

156-29466-1.jpg