Specialiştii epidemiologi le transmit românilor că principalele zone de risc unde se pot infecta cu noul coronavirus sunt sălile de sport, birourile, dar şi apartamentele unde ne întâlnim cu prietenii sau familia extinsă.

Este vorba despre spaţiile închise aglomerate, precum mijloacele de transport în comun, clădirile de birouri sau spaţiile comerciale slab ventilate. Autorităţile spun clar în noul set de măsuri adoptat odată cu intrarea în starea de alertă că tocmai în aceste spaţii închise este foarte importantă respectarea distanţării sociale şi purtarea măştilor. Riscurile cresc proporţional atât cu numărul de persoane prezente în spaţiile închise, dar şi în funcţie de gradul de respectare a măsurilor de protecţie.

Riscul este mare într-o încăpere mică unde sunt mulţi oameni

“Atunci când vorbim de un risc ridicat de infectare cu acest virus, avem în vedere spaţiile închise, în special unde avem o densitate mare de oameni, şi spaţii ce nu sunt aerisite. Bineînţeles, contează suprafaţa, e clar că riscul este mare în lift, riscul este mare într-o încăpere mică unde sunt mulţi oameni, riscul e mare în biserică. Dacă ne referim la spaţiile deschise, cred că un factor important îl joacă şi poluarea, pentru că nu-i totuna să mergem în parc şi să nu purtăm mască şi să fim undeva în trafic, la un semafor, unde avem multă poluare, multe maşini care ridică praful. Este un risc mult mai mare ca acest virus să ajungă în căile respiratorii în această situaţie”, spune Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

“Probabil că riscul cel mai mare este în spaţiile închise, unde există comunicare foarte multă, unde nu sunt respectate măsurile de distanţare fizică şi purtatul măştii în condiţiile în care petrecem mult timp împreună ca grup. Contează de asemenea, în special în mijloacele de transport în comun, dacă persoanele comunică. Una e să strănuţi, să vorbeşti, şi alta e să ai distanţarea fizică atunci când mergi 15 minute cu metroul”, subliniază şi medicul specialist epidemiolog Adrian Pană, potrivit Adevărul.

Sălile de fitness sau întâlnirile în propria casă ne pot trimite direct la spital

Acesta a vorbit şi despre riscurile prezentate de sălile de sport şi cele de fitness: “Fie că vorbim de un sport individual sau unul de echipă, care presupune contact apropiat, unde oamenii ţipă, comunică, şi bănuiesc că nu poartă mască în acest timp, dar şi spaţiul vestiarului, care este un spaţiu comun, şi cu cât e folosit de mai multe persoane în acelaşi timp duce la o creştere a riscului. Chiar şi în cazul unor activităţi individuale, dacă vorbim de o sală nu foarte bine ventilată, de persoane care sunt la distanţe destul de apropiate, riscul există.”

Restaurantele şi terasele rămân închise în această perioadă, dar mulţi dintre noi putem fi tentaţi să ne vedem cu prietenii sau cu rudele la mese organizate în propriile locuinţe. Specialiştii atrag atenţia asupra riscurilor prezentate de acest gen de întâlniri.

“Chiar dacă persoanele respective nu au semne manifeste de boală, există totuşi riscul ca o persoană din grup să fie asimptomatică, şi în condiţiile în care discutăm de un spaţiu închis în care bănuiesc că nu se poartă mască, se consumă ceva, se discută, se râde, se cântă, toate aceste lucruri favorizează creşterea riscului unei infectări. Cu cât numărul persoanelor e mai mare, cu cât spaţiul e mai restrâns şi neventilat avem o creştere a riscului de contaminare”, explică medicul Adrian Pană.