Desi cifra se reduce, multe din institutiile recent desfiintate vor fi transformate in departamente ale viitoarelor ministere. Cu alte cuvinte, numarul angajatilor va ramane probabil acelasi. Astfel, Ministerul Industriilor a inglobat Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul Turismului si cel al IMM-urilor, urmand sa fie condus de Dan Ioan Popescu. Ministerul de Interne a luat sub aripa sa Ministerul Administratiei Publice si va fi condus de Ioan Rus. Ministerul agriculturii a preluat departamentul de ape de la mediu, iar Ministerul Integrarii Europene a preluat departamentul de mediu de la Ministerul Mediului. In sfarsit, Ministerele Educatiei si Tineretului si Sportului se vor uni intr-o entitate condusa de Alexandru Athanasiu, fost ministru al muncii. Proaspeti ministri vor fi: Mircea Beuran medicul personal al presedintelui Iliescu si consilier de stat pe probleme de sanatate) va prelua Ministerul Sanatatii si Elena Dumitru (seful Departamentului de Politici Sociale din Guvern) va primi Ministerul Muncii. In plus, AVAB condusa de Ionel Blanculescu, a inghitit Garda Financiara, Directia Vamilor si Corpul de control al premierului.

Propunerea saptamanii

Comunitatea oamenilor de afaceri a primit o propunere ,,indecenta,, din partea Guvernului: sa accepte functii in ministere, in ideea de a atrage banii investitorilor straini. ,,Nu ne putem imparti in baieti buni, reprezentati de oamenii de afaceri, si baieti rai, in speta Guvernul. De aceea, am decis sa facem schimb de prizonieri si sa permitem unora din reprezentantii comunitatii oamenilor de afaceri sa lucreze ca secretari de stat in ministere,,, a afirmat premierul Adrian Nastase la reuniunea informala pe teme economice de la Snagov. Este pentru a doua oara cand cabinetul Nastase adreseaza aceasta propunere oamenilor de afaceri, primul experiment de acest gen soldandu-se cu asezarea pe scaune comode din ministere a unor persoane ca: Ion Antonescu (secretar de stat la Ministerul Culturii), Petru Lificiu (fost ministru al Apelor, Padurilor si Mediului), Alin Burcea (fost secretar de stat la Ministerul Turismului)

Oferta saptamanii

La sediul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a fost inaugurata saptamana trecuta expozitia de case cu vanzare in regim ipotecar, organizata de Agentia Nationala pentru Locuinte. Preturile caselor variaza intre 40.000 de euro, pentru o casa cu o suprafata construita de 125 de metri patrati, si 97.000 de euro, pentru o vila cu o suprafata construita de 300 metri patrati. Intr-o prima faza, vilele vor fi construite, la cerere, in cartierul Henri Coanda, situat in zona Pipera-Baneasa din Bucuresti, urmand ca in viitor alte doua cartiere sa fie construite, in zona Drumul Taberei si respectiv Oltenitei. Pentru construirea celor aproximativ 3.000 de case, ANL va primi de la Guvern 200 milioane de euro. Expozitia este deschisa pana pe 11 iulie a.c.

Anuntul saptamanii

Piata globala a medicamentelor a crescut cu 6%, conform anuntului facut de compania IMS Health, citata de Reuters, insa cresterea este mai mica decat cea de 10% vizata de principalii producatori din lume. Vanzarile de medicamente in farmaciile din primele 13 piete din lume s-au ridicat la 287 miliarde de dolari, cele mai importante cresteri fiind semnalate in Canada si SUA. Vanzarile din cele mai mari piete europene s-au majorat doar cu 4%, in contextul in care pietele din Italia si Franta au stagnat. La sfarsitul clasamentului s-au situat Argentina si Brazilia, unde vanzarile de medicamente au scazut cu 56%, respectiv 14%. Topul celor mai mari corporatii farmaceutice din lume, in functie de cifra vanzarilor, este alcatuit din Pfizer Inc. (SUA), GlaxoSmithKline Plc. (Marea Britanie), Merck Co. Inc. (Germania), Astra Zeneca Plc. (societate suedezo-britanica) si Novartis AG (Elvetia).

Decizia saptamanii

Actionarii Automobile Dacia Pitesti au decis sa majoreze capitalul social al companiei cu 7.500 miliarde lei (200 milioane euro), pana la aproximativ 14.600 miliarde lei. ,,Actionarul majoritar, grupul Renault, a identificat noi oportunitati de investitie in Dacia. Suma reprezinta o investitie suplimentara celei angajate prin contractul de privatizare,,, a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele companiei. O parte din fonduri vor fi destinate sustinerii activitatii curente, restul fondurilor fiind necesare transportului in Romania a logisticii si echipamentelor necesare producerii noului model X90. Acesta va fi lansat la sfarsitul lui 2004, iar valoarea investitiilor pe care trebuie sa le faca societatea pentru acest model se ridica la 220 milioane de euro.