Evaluare Națională 2021: Ministrul Educației anunță dificultatea examenelor. Au fost făcute modificări

Potrivit calendarului de examene, prima probă a Evaluării Naționale 2021 va avea loc pe 22 iunie și va fi la Limba și Literatura Română. Cea de-a doua probă este la Matematică și va avea loc pe 24 iunie.

Având în vedere declarațiile contradictorii cu privire la dificultatea examenelor, ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre acest aspect la ”News Hour with CNN”.

”Au fost informații contradictorii cu privire la gradul de dificultate al subiectelor pentru simularea la Evaluarea Națională, acuze care până la urmă s-au dovedit a fi nefondate prin rata de promovare de peste 65% la simularea pentru Evaluarea Națională.

Ministerul Educației a adaptat tematica de examen la specificul acestui an școlar total atipic. Ministerul Educației a luat acele măsuri administrative pentru a veni în sprijinul elevilor, înțelegând dificultățile pe care le-au întâmpinat.”, spune ministrul.

Ce se schimbă?

Ministrul a mai spus că vor exista modificări în ceea ce privește foile de examen pe care elevii le vor primi. Acesta a spus că sublinierile pe text nu vor mai fi considerate semne. Sorin Cîmpeanu a mai spus că timpul alocat va crește cu 15 minute pentru completarea casetelor.

”Este vorba de micșorarea numărului de note necesare încheierii situației școlare la minimum două, de prevederi percum posibilitatea de a face construcții pe foaia de examen, la matematică și geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română – nu mai sunt considerate semne distinctive, deoarece toți au posibilitatea să facă acest lucru – prin creșterea timpului alocat cu 15 minute pentru a completa casetele. Sunt lucruri mici, dar care toate la un loc vin în sprijinul elevilor.”, spune ministrul.

Nu va exista triaj epidemiologic

Ministrul Cîmpeanu a mai spus că nu se va face un triaj epidemiologic al elevilor înainte de intrarea în examen.

”Recomandările care vor fi postate astă seară vor face toate acele precizări: fără triaj epidemiologic, fără termometrizare, se păstrează distanțarea, se păstrează obligativitatea purtării măștii de protecție, aerisirea spațiilor de clasă, deci toate aceste reguli de protecție sanitară se vor păstra”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.