Graţie unei creşteri economice anuale de 1,4%, România se situează pe locul patru în UE, la egalitate cu Estonia, fiind devansată de Letonia (4,3%), Lituania (4,2%) şi Marea Britanie (1,5%). În schimb, Produsul Intern Brut al UE a stagnat iar economia zonei euro a înregistrat o contracţie anuală de 0,5%.
În ceea ce priveşte datele privind trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, Eurostat a revizuit în sus estimările privind creşterea economică înregistrată de Uniunea Europeană în perioada aprilie-iunie 2013 până la 0,4%, de la un avans de 0,3% cât estima iniţial. În cazul zonei euro, Eurostat a confirmat că aceasta a ieşit din recesiune, graţie unei creşteri economice trimestriale de 0,3%, după şase trimestre consecutive de scădere a PIB-ului.
În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri economice trimestriale au fost înregistrate în Portugalia (1,1%), urmată de Germania, Lituania, Finlanda şi Marea Britanie, toate cu o creştere de 0,7%. În România, creşterea economică a accelerat în trimestrul al doilea până la 0,5% de la un avans de 0,4% în primul trimestru.
Cifrele detaliate arată că în trimestrul al doilea cheltuielile de consum au crescut cu 0,2%, atât în zona euro cât şi în UE, după ce în trimestrul precedent au înregistrat o scădere de 0,2% în zona euro şi au stagnat în UE. De asemenea, formarea brută de capital fix a crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% în UE, după scăderi de 2,2% respectiv 1,8% în trimestrul precedent. Exporturile au crescut şi ele cu 1,6% în zona euro şi cu 1,7% în UE.
Atât în zona euro cât şi în UE cheltuielile de consum ale gospodăriilor au avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB-ului (0,1 puncte procentuale în ambele zone), în timp ce formarea brută de capital fix a avut o contribuţie neutră la creşterea economică în zona euro şi una pozitivă de 0,1 puncte procentuale în UE.
În România, Institutul Naţional de Statistică /INS/ a revizuit la 1,8% creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ în primul semestru din 2013, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier, după ce la primele estimări a comunicat un avans al PIB de 1,7%.
Potrivit INS, în trimestrul II 2013, faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 1,5% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. La estimările ‘semnal’, INS a anunţat o creştere mai mică în al doilea trimestru din 2013, de 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier.
Sursa: Agerpres