Rata anuală a inflaţiei în zona euro este pentru a cincea lună consecutiv în teritoriul negativ, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază analiştii.

Inflaţia stabilă în decembrie se explică în principal prin faptul că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,4% (faţă de 1,9% în noiembrie), iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,7% (comparativ cu o creştere de 0,6% în noiembrie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere de 6,9% (faţă de un declin de 8,3% în noiembrie).

Inflația de bază s-a menținut

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a menţinut la 0,2%.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată joi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 20 ianuarie.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă la 0,2%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia şi România.