Cele mai multe contracte sau optiuni la bursa din Sibiu s-au realizat, in perioada 12 – 18 iulie, pe activele leu/dolar, leu/euro si euro/dolar. In cazul primelor doua, cei care au tranzactionat au fost in majoritatea cazurilor hedgerii, in timp ce speculatorii au „facut legea” in piata paritatii. De la inceputul lunii si pana la sfarsitul perioadei amintite, valoarea tranzactiilor a fost de 123,3 miliarde lei, fiind realizate 8.502 contracte futures si optiuni.
Cotatiile raportului leu/dolar au fost influentate de evolutia cererii si ofertei spot. Daca in saptamana 9 – 13 iulie oferta din piata valutara a depasit cererea cu aproape 70 milioane de dolari, in urmatoarele zile trendul s-a modificat, ceea ce a accelerat ritmul de depreciere a monedei nationale. „Probabil ca BNR a lasat piata libera, luandu-se in calcul rata mai mare a inflatiei care se va inregistra in iulie, comparativ cu luna precedenta”, comenta un broker sibian. Aceasta a facut ca in dimineata zilei de 19 iulie, cumparatorii din piata sibiana sa ofere 29.501 lei pentru un dolar pentru contractele futures cu scadenta la 31 iulie.
Alice Oprea, directorul pentru tranzactii futures al BMFMS, a comentat trendul raportului leu/dolar cu scadenta 31 iulie, apreciind ca „se poate vorbi despre o evolutie a pretului strans corelata cu cea a pietei valutare si cu politicile monetare ale BNR. Primul hedging, de 500 de contracte, a fost initiat pentru aceasta scadenta in 22 mai, la pretul de 30.800 lei/dolar. Preturile au evoluat optimist la sfarsitul lunii mai si pe tot parcursul lunii iunie. In saptamana 2 – 6 iulie, in care moneda nationala s-a depreciat fata de dolar in medie cu 9 lei/zi, au avut loc o serie de ajustari ale cotatiilor futures, acestea coborand de la 29.590 lei la 29.500 lei. In data de 12 iulie a fost atins un minim de 29.475 lei/dolar, pentru ca dupa o saptamana cotatiile sa urce din nou peste pragul de 29.500 lei, fiind atins un maxim de 29.541 lei. Aceasta evolutie subliniaza necesitatea hedgingului, ca operatiune de eliminare a riscului valutar. Ceea ce parea normal si previzibil la sfarsitul lunii mai pentru data de 31 iulie suna complet diferit dupa doua luni. Pe termen lung, erorile de previzionare a cursului valutar luat in calcul de importatori si producatori se pot amplifica, in functie de diverse evenimente care nu sunt si nu pot fi anticipate sau influentate. Un exportator care ar fi vandut 500 contracte futures in data de 22 mai, la 30.800 lei/dolar, ar fi castigat in 16 iulie 650 milioane lei (30.800 lei – 29.500 lei x 500 contracte x 1000), daca si-ar fi inchis pozitiile la aceasta data”, a incheiat Oprea.
Euro incearca
sa gaseasca luminita
Pe fondul unei puternice aprecieri in raport cu lira sterlina si al scaderii ratei inflatiei in zona euro in luna iunie la 3 procente (dupa ce in mai se inregistrase cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, de 3,4%), moneda europeana a fost pusa intr-o lumina favorabila, astfel ca aceasta a reusit o revenire pe pietele financiare internationale. La aceasta s-a adaugat declaratia presedintelui Bush, ca un dolar puternic are un efect negativ asupra exporturilor americane. La randul sau, Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale Americane, a zugravit, in fata Congresului, un tablou gri al economiei de peste Ocean, ceea ce a redus cererea de dolari in pietele financiare internationale. Chiar daca perspectivele unei reduceri a ratei dobanzii la intrunirea de joi, 19 iulie, a Bancii Centrale Europene parea putin probabila, in opinia majoritatii analistilor, euro a urcat in prima parte a zilei respective la 87,77 centi, cea mai ridicata cotatie din acest an. De altfel, specialistii apreciaza ca urmatoarea modificare a ratei dobanzii de refinantare europene ar putea avea loc la sfarsitul lunii august.
Evolutia pretului de cotare a paritatii euro/dolar a fost una in „dinti de ferastrau”, in mare parte favorabila cumparatorilor, atat de contracte futures, cat si de optiuni. Daca in data de 12 iulie pretul euro a coborat la 85,26 centi, a doua zi acesta a urcat la 85,5 centi. Trebuie remarcat ca, pe parcursul intregii perioade, preturile din piata futures sibiana s-au mentinut sub cele din piata spot internationala. In data de 18 iulie pretul a urcat la 86,09 centi, pentru ca a doua zi, la amiaza, pretul sa urce la 86,91 centi. Cumparatorii de optiuni CALL pe paritate au putut obtine in perioada analizata castiguri interesante. Astfel, ei au cumparat la preturi de 85 centi, cu prime de 50.000 lei/optiune si de 86 centi, cu prime cuprinse intre 50.000 si 70.000 lei. Optiunile PUT, care raman favorabile vanzatorilor, au fost tranzactionate la preturi de 84 centi, cu prime de 58.000 lei si 86 centi cu prime de 10.000 lei/optiune.
Cresterea puternica a euro, care a urcat, in data de 19 iulie, la un curs mediu de 25.783 lei, a obligat hedgerii sa apara urgent in piata. Astfel, pretul de cotare futures a fost stabilit la 25.710 lei, in timp ce in piata options au fost tranzactionate optiuni PUT la preturi de exercitare de 25.550 lei, cu prime de 165.000 lei/optiune si optiuni CALL la un pret de 25.550 lei, cu prime cuprinse intre 461.000 si 485.000 lei/optiune. Pentru scadenta din 28 septembrie, pretul s-a mentinut la 26.500 lei/euro.

Alice Oprea considera ca „un exemplu elocvent de hedging se intalneste in piata leu/euro cu scadenta in iulie, unde in data de 27 aprilie au fost deschise 1.000 de pozitii la un pret futures de 28.200 lei/euro. Cotatia futures a fost rezultatul unor calcule previzionale, care anticipau un curs al dolarului mai mare de 30.500 lei la sfarsitul lui iulie si un raport euro/dolar pe pietele financiare internationale de aproximativ 94 centi/euro, previzionat in contextul indicatorilor cunoscuti in luna aprilie.”
„Incurajatoare este orientarea operatorilor spre derivatele pe SIF-uri, futures si optiuni, considera directorul de tranzactii futures al BMFMS. Speculatia in piata futures si options este mult mai avantajoasa decat cea la Bursa de Valori, din punctul de vedere al capitalurilor investite, dar si mult mai riscanta. Cu aceeasi suma in cont se poate tranzactiona un volum de cinci ori mai mare la Sibiu, la un curs al actiunilor SIF 1 de 600 lei. Pentru a beneficia de variatia cursului a 1.000 actiuni SIF 1, trebuie depusa o marja de numai 120.000 lei”. Cotatia futures urmareste indeaproape cotatiile SIF 1, la BVB. In prezent sunt deschise 300 pozitii cu scadenta la 31 iulie, iar cotatia futures din 18 iulie era 695 lei.