Creşterea datoriei publice cauzată de recesiunea care a lovit economia majorităţii statelor europene a determinat apariţia unei noi strategii de finanţare guvernamentală, prin vânzarea proprietăţilor aflate în portofoliul statului. Potrivit unui studiu recent al CB Richard Ellis (CBRE), guvernele din Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie sau Ungaria au planuri legate de vânzarea bunurilor imobiliare de care dispun.
 
Guvernul britanic a făcut public un program pe 10 ani de vânzare a unor proprietăţi comerciale aflate în portofoliul său, în urma căruia se speră obţinerea a circa 23,5 miliarde de euro, afacere care va genera şi reducerea costurilor de operare cu 4,24 miliarde euro. Raportul CBRE estimează că această tendinţă va deveni mai accentuată în următoarele 12 luni.

„Majoritatea instuţiilor guvernamentale se confruntă cu scăderea agresivă a finanţelor publice în condiţiile luptei contra efectelor recesiunii şi crizei bancare. Creşterea deficitelor şi falimentele companiilor adăugate la reţinerea investitorilor în a mai cumpăra obligaţiuni guvernamentale, fac posibilă apariţia strategiei de vânzare a proprietăţilor imobiliare pentru a se obţine capitalul necesar”, spune Nick Axford, seful diviziei EMEA research and consulting al CBRE.

Strategie: statul vinde şi rămâne chiriaş

În ultimii ani tendinţa a devenit din ce în ce mai clară, în intervalul 2006-2008 în întreaga Europă fiind vândute active imobiliare guvernamentale în valoare de 16 miliarde de euro, în creştere de patru ori faţă de perioada 2003-2005. „Cu cât va dura criza mai mult cu atât vom vedea mai multe tranzacţii cu proprietăţi guvernamentale”, crede John Wilson, head of corporate strategies, CBRE.

Tactica abordată este, în general, de sale and lease back, modalitate aplicată de altfel din ce în ce mai des şi de companiile private. Astfel este atenuată aversiunea faţă de risc a investitorilor fiind de preferat să cumperi un imobil care să rămână ocupat prin închiriere de fostul proprietar, care în acest caz este statul.

Studiul pomenit ia în calcul pe lângă vânzarea de imobile guvernamentale şi externalizarea prin vânzare a infrastructurii şi a serviciilor publice, precum şcoli, spitale sau campusuri universitare.

Soluţie pe placul lui Dinu Patriciu

Un program asemănător a fost iniţiat acum câţiva ani în Ungaria, când Guvernul a încercat să vândă anumite imobile aflate în zona centrală a Budapestei. „Difereţa constă în faptul că maghiarii au intenţionat să vândă şi să se retragă din aceste imobile, încercând să creeze oportunităţi de dezvoltare ale acestora de către investitori”, explică Gábor Borbély, senior analyst la CBRE. „Oricum, e greu de crezut că şi în anii de boom ai pieţei investiţiilor imobiliare se putea vinde dintr-o dată un portofoliu de 300.000 de metri pătraţi”, continuă analistul maghiar.

În România, această soluţia a fost sugerată autorităţilor de către omul de afaceri Dinu Patriciu, în condiţiile în care veniturile bugetare scad masiv, iar statul se împrumută lunar de la bănci pentru a finanţa plata salariilor şi a pensiilor.

SURSA: Property EU