'Sub raportul strict al aportului în calorii' până în 2050 aceste ţări ar urma să înregistreze o scădere a foametei până la mai puţin de 1%', precizează FAO, adăugând însă că aportul caloric drept principalul indicator al subalimentaţiei nu este principala problemă.

În anumite ţări din Europa şi Asia Centrală alimentaţia este foarte puţin variată, susţine FAO astfel că cele mai sărace persoane primesc 73% din aporturile calorice zilnice din cereale şi doar 10% din produse lactate sau carne. În schimb, regimurile alimentare ale gospodăriilor mai bogate sunt mai echilibrate, doar 48% din calorii provenind din cereale şi 29% din produse de origine animală.

De asemenea, rata obezităţii în aceste ţări depăşeşte media mondială. 'Aproape 48% din locuitorii Caucazului şi Asiei Centrale şi peste 50% din locuitorii ţărilor din Comunitatea Statelor Independente şi cei din Europa de Sud-Est sunt obezi sau supraponderali, utilizând criteriile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

FAO subliniază că deşi toate aceste ţări, cu excepţia Uzbekistanului, au înregistrat o creştere remarcabilă a producţiei agricole în ultimii ani, ele rămân totuşi importatoare nete de produse agricole. Acest lucru se repercutează asupra bugetelor gospodăriilor din aceste ţări care alocă, în medie, 30% din bugetul lor pentru hrană, faţă de 10% în Germania sau 13% în Cehia.

Astăzi, la Bucureşti, are loc cea de-a 29-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa şi Asia Centrală, eveniment la care vor fi prezenţi peste 350 de participanţi din 55 de ţări din zona Europa şi Asia Centrală.

Sursa: Agerpres