Europa se confruntă cu mai multe obstacole. Creditele neperformante au crescut la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată

Mai precis, Europa se confruntă cu multiple obstacole, iar acestea sunt mai acute în comparaţie cu alte regiuni, potrivit raportului „European Banking: Credit Portfolio Update 2022”, realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL România.

„Luând în considerare că există deja o divergenţă considerabilă, atât în ceea ce priveşte inflaţia, cât şi ratele dobânzilor în întreaga regiune, raportul subliniază că acesta este un lucru pe care multe economii europene nu sunt obişnuite să îl vadă”, este scris în document.

Înăsprirea costurilor de finanţare este resimţită la nivel universal

De asemenea, raportul arată că înăsprirea costurilor de finanţare este resimţită la nivel universal. Mai mult, iniţial BCE a accelerat, iar pieţele financiare prevăd o înăsprire suplimentară.

„O provocare cheie cu care se confruntă multe societăţi imobiliare, care, din punct de vedere istoric, s-au bazat pe pieţele de obligaţiuni, este reprezentată de numărul mare de scadenţe pe termen scurt – inclusiv în ţările nordice, unde JLL estimează că aproximativ 32% din obligaţiunile societăţilor imobiliare urmează să ajungă la scadenţă în următorii 2 ani, şi într-un moment în care pieţele de capital de împrumuturi sunt închise, costurile de finanţare cresc, iar valoarea activelor scade, ceea ce i-ar putea forţa pe unii dintre actorii din sectorul imobiliar să ia în considerare datorii mai scumpe, recapitalizări, vânzări de active sau, ceea ce ar fi poate mai acceptabil, să ia în considerare asocieri în participaţie cu investitori privaţi de capital”, este scris în raportul realizat de JLL România.

Rata NPL din România a scăzut la 2,9% în octombrie 2022

Totodată, Maxime Otto, consultant Capital Markets la JLL România, a subliniat că rata NPL din România a scăzut la 2,9% în octombrie 2022, în ciuda „obstacolelor economice actuale şi a contextului geopolitic”.

Potrivit specialistului, acest lucru reflectă „rezilienţa economiei româneşti”.

„Cu toate acestea, în contextul unei inflaţii ridicate şi al înăspririi politicii monetare legate de o încetinire prognozată a creşterii PIB-ului, este probabil ca aceşti factori să afecteze puterea de cumpărare a gospodăriilor, precum şi profitabilitatea companiilor, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la o potenţială creştere a NPL-urilor în lunile următoare.

Acestea fiind spuse şi având în vedere atât nivelul de capitalizare al sistemului bancar românesc, cât şi calitatea portofoliului său de credite, se aşteaptă ca rata NPL viitoare să urmeze tendinţa observată în ţările OCDE, ceea ce ar trebui să permită o activitate de creditare normală pe toate segmentele”, a completat Maxime Otto.