Cu un an în urmă, economia Ucrainei era pe un fundament puternic, cu o datorie/PIB de mai puțin de 50% și un deficit bugetar de 3,5%. A venit ziua de 24 februarie și odată cu ea un război pe scară largă. O realitate nouă, cu nevoi financiare foarte diferite. Fondurile care ar fi trebuit direcționate către obiective de mediu, sociale și de guvernanță corporativă, dezvoltare durabilă și întărirea competitivității țării au fost alocate pentru apărare, scopuri umanitare și sprijin pentru persoanele afectate de război. În 2023, aproximativ 50% din bugetul de stat al Rusiei va fi alocat pentru securitatea și apărarea națională, mai relatează publicația Time.

În ce s-a transformat Ucraina

Lunile din urmă au transformat Ucraina, dintr-o țară cu indicatori financiari stabili și promițători, într-una care direcționează toate resursele către război, în timp ce se confruntă cu consecințe economice grave: scădere economică, inflație de aproximativ 28%, până la 8 milioane de refugiați, șomaj de 30% și sute de afaceri și industrii distruse. De la începutul invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, Kievul a implementat măsuri de stabilizare macroeconomică și de acumulare de resurse financiare pentru a-și apăra țara. Afacerile din Ucraina au fost practic paralizate, în prima lună a războiului, dar azi doar 10% dintre întreprinderi nu funcționează. Sistemele economice și financiare ale țării sunt pe deplin operaționale.

În 2023, deficitul bugetului de stat al Ucrainei va ajunge la 38 de miliarde de dolariSistemul financiar a funcționat la capacitate maximă de la invazie.

Veniturile bugetare au crescut cu 20% din aprilie. Au început să fie emise obligațiuni de război. Au fost finanțate toate cheltuielile sociale, pensiile, salariile profesorilor și lucrătorilor din domeniul sănătății, precum și din sectorul de securitate și apărare. În 2023, deficitul bugetului de stat al Ucrainei va ajunge la 38 de miliarde de dolari. Atacurile constante cu rachete asupra Ucrainei înseamnă că nota de plată pentru reconstrucția țării și pierderile economice vor continua să crească în 2023.

Acești bani nu sunt suficienți

Sprijinul partenerilor internaționali va juca un rol crucial în modul în care țara va trece prin anul bugetar 2023. Este salutară intenția SUA de a continua să ofere granturi Ucrainei, precum și propunerea Comisiei Europene de a lansa un nou program de asistență macrofinanciară pentru Ucraina, în 2023. Dar, pe măsură ce războiul se prelungește, acest lucru nu este suficient.

Economiile mari și instituțiile financiare internaționale trebuie să găsească noi instrumente și soluții, nu doar pentru Ucraina. Președintele Ucrainei și prim-ministrul țării au propus o nouă platformă de coordonare financiară. Ideea dezvoltării acestei platforme este de a aduce statele membre G-7 și instituțiile financiare internaționale la aceeași masă, în mod regulat, pentru a facilita schimbul de informații cu privire la evoluțiile și proiecțiile cheie. Acest tip de cooperare va contribui la eficientizarea plăților. Platforma ar putea dezvolta mecanisme eficiente și durabile pentru a coordona sprijinul financiar pentru Ucraina, precum și un model valoros, pe care alte națiuni să-l folosească în viitor.