Dacă în SUA şi China nu există decât trei operatori, în Europa sunt 160 şi “există monopoluri de facto”, precum Google şi Apple, asupra cărora nu se iau măsuri de reglementare, a afirmat Alierta. “Cei care au făcut aceste reglementări nu şi-au dat seama că s-a extins mult lanţul de valori şi că nu mai sunt pe piaţă doar operatorii de telefonie şi comunicaţii, ci şi furnizorii de conţinuturi online sau fabricanţii de telefoane (…).  Însă ei continuă să se concentreze asupra operatorilor”, şi-a explicat el poziţia, potrivit EFE.

În vreme ce în SUA s-a decis în urmă cu zece ani că sunt necesare mai multe investiţii şi s-a ajuns la reţelele care leagă utilizatorii direct de prima sursă a semnalului, în UE a rămas obsesia pentru operatorii tradiţionali, a mai declarat Alierta.

Din cei 160 de operatori din Europa, numai 10 fac investiţii, iar cerinţa de la nivel european ca toţi marii operatori să prezinte oferte ce pot fi concurate de ceilalţi operatori afectează încercările de inovare, a subliniat presedintele Telefónica, fără a prezenta însă date referitoare la poziţia pe care a pierdut-o Europa în favoarea Statelor Unite.

El consideră că situaţia ideală ar apărea atunci când va exista o piaţă unică a telecomunicaţiilor în zona euro, în care să existe un singur organism de reglementare şi care să înţeleagă faptul că o competitivitate eficientă este posibilă cu investiţii.

Sursa: Agerpres