"Încercăm să stabilim o limită’ a valorii bonusurilor în comparaţie cu salariile fixe", a declarat raportorul PE în acest dosar, austriacul Othmar Karas, în cursul unei reuniuni a Comisiei de afaceri economice şi monetare a PE (ECON). Această limită ar trebui să fie de 100%, ceea ce înseamnă că bonusul nu poate depăşi salariul unui bancher.

Un raport recent al ABE evidenţiază "tehnicile învechite" pe care băncile le folosesc pentru a calcula bonusurile angajaţilor, care nu sunt aliniate la riscurile pe care şi le asumă. Astfel de politici subminează eforturile autorităţilor de reglementare în domeniul bancar de a ameliora practicile de remunerare şi influenţează eforturile de diminuare a riscurilor apariţiei unei noi crize financiare, avertizează raportul ABE. De asemenea, studiul a identificat diferenţe mari între aceste bonusuri în statele membre.

Karas a adăugat că încearcă să ajungă la un compromis asupra acestui proiect legislativ. Anterior, el sugerase ca bonusurile celor care lucrează în sectorul financiar să fie limitate la cel mult dublul salariului de bază.

Unii bancheri primesc bonusuri de 10 ori mai mari decât salariul lor de bază, potrivit studiului ABE. Mai mult, ”criteriile pe baza cărora instituţiile decid practic raportul dintre bonusuri şi salarii nu sunt întotdeauna clare”.

Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, şi-a exprimat deja susţinerea pentru un raport fix între bonusurile şi salariile bancherilor.

Totuşi, unii eurodeputaţi, precum ecologistul belgian, Philippe Lamberts, au afirmat în urmă cu câteva săptămâni că nu există nicio dovadă că structurile salariale existente în instituţii ca Deutsche Bank sau Société Générale "corespund vreunei valori reale create’".
"Salariul variabil nu poate depăşi salariul fix. Nu îmi spuneţi că aveţi de nevoie de un salariu variabil de două, de trei sau de cinci ori mai mare pentru a vă face bine treaba. Acest lucru este fals”, a subliniat Lamberts.