Amro, media raportului euro/ dolar in 2004 va fi similara cu cea din acest an, adica undeva in jurul a 1,096 dolari pentru un euro. Mai exact, previziunile noastre pentru urmatoarele trei luni sustin o continuare a trendului descrescator al monedei unice europene, la un nivel de 1,05 la sfarsitul lunii noiembrie, dupa care aceasta isi va relua trendul ascendent. Astfel, anul 2003 se va incheia cu un raport de 1,06 in favoarea euro, finele lui februarie prezentand un raport de 1,08, iar in august 2004 sa ajunga la un raport de 1,12.

Capital: In conditiile in care raportul euro/dolar a ajuns la 1,11 zilele trecute, care credeti ca va fi moneda cea mai rentabila pentru a ne pastra economiile?
Radu Craciun: Daca ne uitam la propriile noastre estimari, leul probabil ca se va deprecia in raport cu dolarul cu 6,9% in 2004, iar fata de euro cu 11%. Pentru a studia cele mai profitabile posibilitati de investitie in 2004, trebuie sa luam in calcul scenariile de inflatie de anul viitor. La un indicator de inflatie de 11,8%, asa cum il estimam noi, depozitele in dolari nu vor acoperi inflatia, in timp ce in cazul depozitului in euro am inregistra un randament usor pozitiv. Chiar si asa atractivitatea unui depozit in euro ramane discutabila, pentru ca ne asteptam ca si anul viitor sa avem o piata EUR-USD si deci Eur-Rol foarte volatila. Volatilitate mare inseamna risc mare. In aceste conditii, depozitele in euro vor avea un risc mai mare, in conditiile in care remuneratia monedei nu este extraordinara. In concluzie, daca luam in calcul obiectivele BNR care prevad mentinerea unei inflatii controlate printr-o politica a dobanzilor relativ inalte, depozitul in lei e probabil sa fie cel mai interesant in 2004, urmat apoi de depozitul in euro. Pentru cei atrasi de speculatiile financiare si de riscurile pe care acestea le presupun, pe termene scurte mergand pana la 1-2 luni e posibil ca un depozit intr-o valuta aleasa inspirat sa aduca randamente peste medie.