Luna trecuta singura directie pe care a avut-o moneda unica a fost in jos, in ciuda interventiilor, de mai mica amploare, ale BNR. Se pare ca aceasta a decis sa “liberalizeze” mai repede piata valutara, pentru a grabi ingradirea inflatiei, care incepuse sa galopeze spre valori de peste 8%.




“Piata este plina de valuta, iar bancile au trecut la randul lor pe vanzare, explica un dealer aprecierea leului. In august ma astept ca euro sa coboare sub 3,5 lei, avand in vedere ca multi dintre romanii care muncesc in afara tarii vor veni in vacanta, marind sumele cumparate de casele de schimb. La aceste sume, care se pare ca depasesc lunar 300 milioane de euro, se adauga intrarile de capital strain, ceea ce va echilibra deficitul de cont. Unde se va opri insa euro, poate raspunde doar banca centrala”.


Guvernatorul BNR avertiza zilele trecute ca este posibil sa asistam la fluctuatii ample ale cursului, care
s-ar putea ridica pana la 20%. Pentru companiile care realizeaza comert exterior, evolutii de acest gen le pot crea probleme deosebite, in cazul in care nu isi vor acoperi riscurile valutare.


In cazul dolarului nu este de asteptat ca el sa revina curand peste pragul de 3 lei. Dupa ce a reusit la inceputul lui iulie sa atinga un minim de 1,1866, la finele lunii el a dat semne de “oboseala”, euro parand pregatit sa revina peste pragul de 1,2250, iar de aici, spre 1,24 dolari.


Investitorii de la Sibiu au urmarit cu atentie evolutia cursurilor, euro atingand pentru scadenta septembrie un minim de 3,5199 lei. Pentru decembrie el a coborat de la 3,5995 la 3,5417 lei, in timp ce diversele comentarii ale analistilor indica cursuri de pana la 3,7 lei, care s-ar datora mentinerii unui consum ridicat de bunuri importate. In ceea ce priveste dolarul, pretul futures pentru prima luna de toamna a coborat de la aproape 3 lei la 2,92 lei.