Numai in ultimele doua saptamani vanzarile facute de clientii bancari
s-au ridicat la peste trei miliarde euro, in timp ce cumpararile au fost mai mici cu aproape 600 milioane euro.


Aprecierea leului era insa periculoasa, atata vreme cat nu exista concurenta pentru importuri, ceea ce adanceste deficitul comercial, implicit pe cel de cont. Pe de alta, parte exportatorii incepusera din nou sa piarda zeci de milioane de euro. Acestea au reprezentat tot atatea motive pentru ca banca centrala sa inchida “robinetul” si sa reaseze cursul la un nou prag, cel de 3,5 lei. El insa ar putea sa nu reziste mult, daca ritmul intrarilor de valuta va continua sa se mentina la fel de ridicat, o scadere la 3,4 lei fiind posibila in orice moment.


Aceasta valoare este luata in calcul si de investitorii de la Sibiu, care au cotat euro pentru septembrie intre 3,49 si 3,53 lei. Exportatorii ar trebui sa se gandeasca de pe acum la acoperirea riscurilor valutare pentru sfarsitul anului, preturile futures fluctuand intre 3,48 si 3,56 lei.


Dupa ce s-a apropiat, in 12 august, de pragul de 1,25 dolari, euro a reinceput sa scada, datorita faptului ca nu a putut sa se mentina peste valoarea de 1,25 dolari, ceea ce a declansat un val de vanzari tehnice. In aceste conditii, vinerea trecuta paritatea a atins un minim de 1,2127 dolari.
La cresterea dolarului a contribuit si publicarea indicelui preturilor de productie, care a urcat in iulie cu 1%. In opinia investitorilor, cresterea inflatiei din SUA ar contribui la continuarea procesului de majorare a dobanzilor de catre Rezerva Federala.


In aceste conditii, cursul dolarului ar trebui sa se mentina in jurul pragului de 2,9 lei, chiar in conditiile in care raportul leu/euro va reveni pe un trend descrescator.