Euribor, nivelul dobânzii pe piaţa interbancară europeană, şi omologul său britanic Libor se află în prezent în centrul unui scandal de manipulare care a determinat mai multe bănci să se retragă din panelurile care stabilesc aceste dobânzi.

"Comisia Europeană va propune un nou act legislativ în al doilea trimestru al acestui an pentru a clarifica cadrul în interiorul căruia aceşti indicatori ar trebui să opereze’, a declarat vineri comisarul european Michel Barnier. ‘Orice bancă care analizează posibilitatea retragerii din panelurile care stabilesc dobânzile ar trebui să ţină cont de faptul că ar putea fi obligată să revină în interiorul panelurilor", a adăugat Barnier. Comisarul european a mai spus că a cerut Autorităţii Bancare Europene şi Autorităţii europene de reglementare a pieţelor financiare să identifice băncile care ar putea fi obligate să participe la stabilirea Euribor.

Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de 43 de bănci pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. Trei bănci europene (Raiffeisen Bank International AG, Rabobank şi banca germană Bayerische Landesbank) şi-au anunţat deja retragerea din panelul care stabileşte dobânda Euribor.

Iniţiativa lui Michel Barnier a fost salutată de Banca Centrală Europeană. ‘Pentru ca aceste dobânzi să rămână reprezentantive este esenţial să existe o participare adecvată a băncilor la aceste paneluri. Eurosistemul încurajează băncile să rămână, sau să se alăture, panelului Euribor pentru a evita posibilele întreruperi în funcţionarea pieţelor financiare’, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a BCE.

Grupul de lobby Federaţia Bancară Europeană (EBF) a avertizat luna trecută că este posibil ca panelul care stabileşte Euribor ar putea să fie afectat de un exod al membrilor în condiţiile în care calitatea de membru al acestui panel ar putea deveni costisitoare având în vedere riscurile de litigii şi amenzi în urma anchetelor demarate de autorităţile din întreaga lume.

Recent grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland (RBS)a acceptat să plătească o amendă de 612 milioane de dolari autorităţilor americane şi britanice pentru a pune capăt acuzaţiilor că a manipulat dobânda interbancară Libor. RBS este a treia mare bancă implicată într-un scandal de manipulare a dobânzilor pe piaţa interbancară, după banca elveţiană UBS şi cea britanică Barclays. UBS a acceptat să plătească o amendă de 1,5 miliarde de dolari pentru a pune capăt acuzaţiilor de manipulare a dobânzii Libor iar Barclays a plătit o amendă de 453 milioane de dolari tot pentru manipularea Libor.
Sursa: Agerpres