Eugene Kaspersky, fondatorul producătorului rus de soluţii de securitate prezent la un eveniment la Bucureşti, a declarat că Internetul nu va fi niciodată sigur, iar principalele cauze ale ale atacurilor cibernetice sunt profitabilitatea, uşurinţa realizării şi cadrul legislativ prea puţin riscant pentru infractori.

„Internetul nu este încă sigur. Sunt mulţi bani pe Internet, de aceea atacurile cibernetice sunt foarte profitabile. De asemenea, sunt uşor de făcut, din punct de vedere tehnic, mai ales că nu există contact fizic cu victima. Diferenţele legislative dintre ţări precum şi posibilitatea păstrării anonimatului şi atacarea din alte state, mult îndepărtate de locaţia victimei, sunt alte motive care aduc profituri”, a spus Kaspersky.

Printre măsurile sugerate de rus pentru limitatea atacurilor se numară limitarea serviciilor disponibile pe Internet, adoptarea unor sisteme de operare pentru PC-uri mult mai sigure, dar mai puţin flexibile, precum şi îmbunătăţirea pregătirii forţelor poliţieneşti.

„Chiar dacă va creştere securitatea, mereu vor exista criminali informatici profesionişti, dar apariţia unui guvern al Internetului îi va opri pe mulţi dintre aceştia, va opri mesajele spam, conţinutul ilegal pe site-uri şi va împiedica şi crima organizată şi atacurile terorismte. Când va fi Internetul sigur? Niciodată. Totuşi, nu sunt aşa de pesimist. Multe soluţii de securitate vor fi instalate”, a subliniat Kaspersky.

Radu Georgescu: Un PC este sigur „100%” dacă este deconectat de la reţea

Radu Georgescu, proprietarul grupului de firme Gecad, prezent la eveniment, a afirmat că un PC este sigur „100%”  dacă este deconectat de la reţea. „Totuşi, nu cred că va fi preferat un sistem de operare 100% sigur, dar 0% flexibil”, a spus Georgescu.

Kaspersky a mai arătat că, pentru asigurarea securităţii pe Internet, trebuie neapărat instalată o soluţie antivirus. „De asemenea, utilizatorii trebuie să fie educaţi, să ştie ce ameninţări sunt pe Internet”, a spus fondatorul companiei Kaspersky.

SURSA: Mediafax