„Comentariul lui Eugen Teodorvici a creat confuzie printre miniştrii de Finanţe europeni. Consiliul a ajuns la un acord încă de luni noaptea, când s-a și stabilit ca lista să fie prezentată marți, a declarat un oficial ECOFIN pentru Politico.

Conform acestuia, Eugen Teodorovici a rămas “complet izolat”.

Noua listă a paradisurilor fiscale s-a triplat, prin adugarea a încă 10 legislaţii: Samoa, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Republica Dominicană, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Trinidad Tobago, Insulele Virgine, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.

Pentru adoptarea unei decizii privind fiscalitatea la nivelul UE este necesar votul tuturor statelor membre.

Marea dispută a fost legată de includerea pe lista neagră a Emiratelor Arabe Unite, iar ministrul italian de Finanțe ar fi cerut o păsuire, pentru ca în cele din urmă să ralieze opiniei generale, conform unor surse citate de presa străină.

În cazul juridicţiilor declarate drept paradisuri fiscale, băncile şi instituţiile UE de combatere a spălării banilor vor fi obligate să controleze mult mai strict operaţiunile financiare în care sunt implicaţi clienţi şi instituţii financiare, pentru mai buna identificare a fluxurilor financiare suspecte, scrie Realitatea.ro.