Conform raportului OPEC, în 2011 cererea de ţiţei va scădea cu 150.000 barili pe zi, la 87,99 milioane de barili pe zi, faţă de 88,14 milioane de barili pe zi cât s-a estimat în august, iar în 2012 cu 40.000 barili pe zi, la 89,26 milioane barili pe zi, deoarece ‘turbulenţele din economia mondială au avut ca rezultat incertitudini considerabile pentru cererea de ţiţei din 2012’.

OPEC apreciază că problemele cu care se confruntă economia americană şi criza datoriilor din Europa afectează semnificativ cererea de ţiţei în acest an şi ar putea afecta şi cererea din 2012 dacă economia nu se redresează.

De asemenea, OPEC a revizuit în scădere estimările privind producţia de ţiţei a statelor OPEC cu aproximativ 100.000 de barili pe zi în 2011.

Preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, afectat de volatilitatea de pe pieţele financiare. Investitorii şi economiştii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că economia mondială ar putea reintra în recesiune, din cauza crizei datoriilor din Europa şi a creşterii lente a economiei americane. Aceste temeri sunt amplificate de incertitudinile privind furnizarea ţiţeiului, în condiţiile în care războiul civil din Libia a dus la oprirea producţiei de petrol în această ţară membru OPEC.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna octombrie a ajuns luni la aproape 85 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut cu peste doi dolari la aproximativ 110 dolari.

În timp ce cererea rămâne solidă în economiile statelor în curs de dezvoltare mari, cum ar fi China şi India, OPEC avertizează că şi în aceste state cererea ar putea scădea uşor.

Statele membre ale OPEC asigură aproximativ 35% din producţia mondială de ţiţei şi controlează peste trei sferturi din rezervele mondiale de ţiţei.